Boris ispred Tome, SNS jači od DS

Međunarodni republikanski institut sproveo istraživanje po kom Tadić dobija prvi krug predsedničkih izbora, a Nikolić drugi, a parlamentarne izbore dobija koalicija okupljena oko naprednjaka

Predsednički kandidat koalicije "Izbor za bolji život - Boris Tadić" u prednosti je od tri odsto nad kandidatom SNS-a Tomislavom Nikolićem, dok parlamentarna lista SNS-a u istom procentu ima veću podršku od koalicije okupljene oko DS-a, pokazalo je istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

U istraživanju koje je prezentovano političkim strankama i koje je sprovedeno 8. i 9. aprila na uzorku od 1.422 ispitanika stoji da Tadića podržava 31 odsto građana, a Nikolića 28 odsto. Na pitanje koga bi podržali u drugom krugu predsedničkih izbora, ako u njemu budu Tadić i Nikolić, za lidera SNS-a glasalo bi 35 odsto anketiranih, a za predsednika DS-a 34 odsto.

Za Tadićem i Nikolićem slede kandidat koalicije oko SPS-a Ivica Dačić sa 13 odsto, lider DSS-a Vojislav Koštunica sa devet odsto, lider Preokreta Čedomir Jovanović sa sedam odsto podrške, kandidat URS-a Zoran Stanković sa pet i kandidatkinja SRS-a Jadranka Šešelj sa četiri odsto podrške.

Najveću podršku, od onih koji su rekli da će sigurno glasati na parlamentarnim izborima, dobiće SNS - 27 odsto, a sledi koalicija "Izbor za bolji život" sa 24 odsto i koalicija okupljena oko SPS-a sa 12 odsto. Po osam odsto podrške imaju Preokret, URS i DSS, a po pet odsto SRS i pokret Dveri.

(M. S. / Kurir)