SEVERNA KOREJA IPAK NIJE BOMBARDOVALA AMERIKU JUČE: Evo šta su Amerikanci poručili Kim Džong Unu!

Juče je istekao rok za otkazivanje vojnih vežbi koji je Severna Koreja postavila SAD. "Vašington post" je objavio listu razloga zašto se Amerikanci ne boje Kim Džong Una

Severna Koreja je pre nekoliko dana zapretila Americi da će je napasti ukoliko ne otkaže multinacionalne vojne vežbe. Početak vojnih vežbi je bio zakazan za juče, istog dana kada je Kim Džong Un upozorio na napade, ali se ipak ništa od toga nije dogodilo. Danas se mediji bave neustrašivom Amerikom i njenim razlozima da ne mari za pretnje Kim Džong Una.

KIM DŽONG UN PRETI AMERICI: Ako ovaj uslov ne ispunite do ponedeljka, NAPAŠĆEMO VAS!

Inače, Južna Koreja svake godine zajedno sa SAD i ostalim saveznicima izvodi vojne vežbe pod nazivom “Ulchi-Freedom Guardian”. Cilj ovih vežbi je poboljšanje vojne spremnosti i bezbednosti u regionu, kao i održavanje stabilnosti na Korejskom poluostrvu. Ono što prati ove vežbe svake godine su i pretnje Severne Koreje.

Portparol Nacionalne odbrane Severne Koreje je čak upozorio da će koristiti oružje koje je "svetu nepoznato" i koje je "nepobedive snage", ukoliko SAD ne završi svoje vojne vežbe i ukoliko žele da njihovo kopno bude bezbedno.

S obzirom na to da je juče istekao rok koji je postavljen SAD, "Vašington post" je objavio kratku listu razloga zašto se zapravo Amerikanci uopšte ne boje upozorenja Severne Koreje.

Situacija je objašnjena kao slučaj legende o "dečaku koji je stalno plakao i plašio ljude da vuk napada njihovo selo, a da se to zapravo nikad nije desilo i da mu niko nikad nije poverovao". Da podsetimo, ova narodna priča se završava tako što vuk jednom zaista napadne selo i ubije sve ovce, baš u trenutku kada je mali dečak ponovo tvrdio da zver ide ka njima, ali niko nije shvatao ozbiljno njegova ponovna upozorenja. Da li takav sled događaja očekuje i ove dve zemlje?

Ovo je kratka lista razloga zbog kojih se Amerika ne plaši Severne Koreje:

- U maju Park Jong Hol, direktor Instituta za istraživanje nacionalnog ujedinjenja, rekao je za Si-En-En da Severna Koreja ima sposobnost da napadne SAD nuklearnim projektilima ukoliko nastave da ih izazivaju.

- U februaru su zvaničnici upozorili da bi Severna Koreja mogla da izazove "konačnu propast SAD-a" svojim "preciznim i raznovrsnim nuklearnim sredstvima".

- Nakon navodnog sajber-napada Severne Koreje na "Sony Pictures", severnokorejski zvaničnici su zapretili napadima na "Belu kuću, Pentagonu i celog američkog kontinenta" ako Amerika uzvrati.

- Severna Koreja je 2013. godine upozorila da će napasti Guam, Havaje i američko kopno raketama.

- Ova zemlje je 2009. godine takođe objavila da ima "ogromnu vojnu snagu i svoj način napada kako bi osvojila ciljeve u jednom potezu".

- Još jedan od zvaničnika je upozorio 2005. godine da ako bi izbio rat, "zemlja pre svega pogađala sve baze američkih imperijalističkih agresora i pretvorila ih u more vatre".

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: washingtonpost.com)