SPREMA SE RAT MEĐU MUSLIMANIMA: Talibani oštro kritikovali Islamsku državu zbog svireposti! (VIDEO)

- Taj užasni video snimak pokazuje kidnapere povezane sa Islamskom državom kako eksplozivima brutalno muče nekoliko starih plemenskih starešina i seljake - naveli su u utorak talibani u saopštenju

Talibani su danas osudili pripadnike Islamske države zbog toga što eksplozivima dižu u vazduh zarobljenike avganistanskog porekla vezanih ruku i sa povezima preko očiju, što je objavljeno i na video-snimku, prenosi AFP, navodeći da to ukazuje na rastuće rivalstvo između te dve militantne grupe, navodi AFP.

NAJSVIREPIJA SMRTNA KAZNA NA SVETU: Ljude stavljaju u kavez pa ih DAVE u bazenu! (FOTO)

Borci ID sve više prodiru u Avganistan i izazivaju talibane na njihovom terenu i to u periodu promene snaga u tom pokretu.

Talibani su tokom svoje 14-godišnje pobune protiv avganistanske vlade koju je podržavao SAD često bili optuživani za svirepost, ali su oštro osudili novi snimak IS.

- Taj užasni video-snimak pokazuje kidnapere povezane sa ID (Islamska država) kako eksplozivima brutalno muče nekoliko starih plemenskih starešina i seljake - naveli su u utorak talibani u saopštenju.

Video snimak, koji traje duže od četiri minuta, pojavio se u nedelju na džihadističkoj društvenoj mreži, a očigledno je sniman u brdovitim predelima na istoku Avganistana.

Snimak prikazuje zarobljenike kao "otpadnike" u rangu sa talibanima i avganistanskom vladom. Talibani su zarobljenike nazvali "nedužnim civilima".

- Ovaj neislamski čin nikada ne može biti opravdan. Ovakva uvreda i druge brutalne akcije koje je počinilo par neodgovornih pojedinaca pod maskom islama i muslimana ne može se tolerisati - navedeno je u saopštenju.

Talibani se smatraju odgovornim za najveći broj civilnih žrtava u Avganistanu.

I pre vesti o smrti vođe mule Omara, veliki broj članova napustio je talibane i presao u IS, a neki su izražavali nezadovoljstvo vođom koji se nije pojavio u javnosti otkad su 2001. godine svrgnuti sa vlasti.

Objave o Omarovoj smrti mogu biti efikasno sredstvo za regrutaciju novih članova u IS jer tako mogu potencijalno da namame više talibana koji im mogu pomoći u osvajanju novih prostora, navodi agencija.

Iako talibani upozoravaju IS da obustavi širenje u regionu, ovo nije zaustavilo neke bivše članove da se zakunu na odanost šefu IS Abu Bakiru al Bagdadiju.

- Trenutno je IS najveći neprijatelj talibana - izjavio je vojni analitičar u Kabulu Atikula Amarkil za AFP.

- Osudom video snimka talibani pokušavaju da projektuju sliku o sebi kao legitimnoj grupi koja vodi islamski rat, i o IS kao stranom fenomenu koji pokušava da oslabi islam. Međutim, zločini talibana ne mogu da se sakriju od Avganistanaca - dodao je on.

Stručnjaci kažu da je IS poznat među džihadistima kao grupa koja je uspostavila islamski "kalifat" na ogromnim površinama Sirije i Iraka, i da je najverovatnije da će njegova moć dodatno rasti zbog borbi za prevlast u redovima talibana.

Neki od vodećih članova talibana, uključujući Omarovog sina i brata su odbili da se zakunu na vernost novom vođi Muli Aktaru Mansuru, naglašavajući da je proces za njegov izbor bio ubrzan i pristrasan.

(Telegraf.rs / Tanjug)