NAJOTROVNIJA RIBA NA SVETU ULOVLJENA KOD BUDVE: Ako je vidite, bežite od nje, UBIĆE VAS (FOTO)
Iako je reč o smrtonosnoj ribi, ona vekovima predstavlja delikates na japanskoj trpezi
Ribar Ilija Rafailović ulovio je, uz samu morsku obalu u Rafailovićima, koji su u blizini Budve, na dubini od pet metara, odrasli primerak otrovne ribe četvorozupke, najotrovnije ribe na svetu.
U JADRANSKOM MORU ULOVLJENA NAJOTROVNIJA RIBA NA SVETU: Narode, čuvajte se ovog ubice!
Ilija i njegova ćerka Anđela odmah su obavestili Institut za biologiju mora, koji je potvrdio da se radi o vrsti Lagocephalus sceleratus, koja je poznatija kao riba fugu.
Zbog prisustva otrova u jetri njena konzumacija može imati teške posledice po čoveka.
- Otrov iz jetre – tetraodoksin - izuzetno je termostabilan, što znači da se ne može eliminisati prilikom pečenja ili kuvanja. Prisustvo ove vrste je nedavno zabeleženo i kod Dubrovnika, tako da je lokalno stanovništvo već i upoznato sa prisustvom ove vrste kod nas, a glavni razlog toga jeste globalno zagrevanje, podizanje srednje godišnje temperature u Jadranu, i stvaranje uslova za boravak ove vrste u Jadranskom moru - rekao je za “Vijesti” direktor Instituta za bioogiju mora mr Mirko Đurović.
On je dodao da su okviru saradnje sa kolegama iz Splita i Barija saznali da su pojedini ulovljeni primerci bile ženke u zrelim godinama.
- To ukazuje na činjenicu da je ova vrsta u Jadranu ustanovila reproduktivnu aktivnost, tako da i u budućnosti možemo očekivati još ulova ove vrste - rekao je Đurović.
Riba fugu ima stanište u Indijskom okeanu, a u Mediteran dolazi kroz Suecki kanal zbog klimatskih promena i povećane temperature mora.
Zbog sve češće pojave ove ribe stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna edukacija jer je reč o pogubnoj vrsti.
Preporučuje se da se riba fugu ne uzima golim rukama već u rukavicama.
Iako je reč o smrtonosnoj ribi, ona vekovima predstavlja delikates na japanskoj trpezi.
Smeju da je pripremaju samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne veštine u pripremi.
Umeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekome neće biti poslednja u životu, jer protivotrova nema.
Otrov tetrodotoksin, smrtonosna bistra supstanca, nema ni ukus ni miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše otrova ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u koži ribe.
Fugu riba može ponekad da se kupi i na pijaci, ali opasnost upravo odatle i vreba. Kada osoba, koja nema nedovoljno iskustva, odluči da je kupi i sama pripremi, tragedija je skoro neminovna.
Žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna. Smrt nastupa gušenjem.
(Telegraf.rs / Vijesti.me / Alo)