PO POTERNICI SRBIJE: Uhapšen Ramuš Haradinaj, pa odmah pušten!

On je uhapšen na aerodromu u Ljubljani, prilikom povratka iz zvanične posete Nemačkoj, ali je ubrzo pušten

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) Ramuš Haradinaj uhapšen je danas po poternici koju je za njim raspisala Srbija 2006. godine, preneli su prištinski mediji pozivajući se na AZBK.

On je uhapšen na aerodromu u Ljubljani, prilikom povratka iz zvanične posete Nemačkoj, javlja prištinski list Koha Ditore.

Prištinski mediji objavili su ranije danas da je Haradinaj uhapšen u Ljubljani po poternici Srbije iz 2006. godine, međutim nakon toga, Haradinaj je dao izjavu za potral "Gazeta ekspres" i rekao da će se vrlo brzo vrtatiti u Prištinu i da je jedina šteta koja je njemu naneta to što je propustio avion za Prištinu.

- Ja nisam uhapšen, međutim čišćenje lista poternica sa slovenačkog sistema zahteva vreme. Ja ću se prvim sledećim avionom vratiti u Prištinu - rekao je Haradinaj.

Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin.

Haški tribunal je već 4. marta 2005 protiv Haradinaja, koji je u to vreme bio premijer podigao optužnicu zbog zločina protiv čovečnosti i kršenja prava i običaja rata.

Ramuš Haradinaj uhapšen je drugi put u julu 2010. na Kosovu, odakle je prebačen u Hag na delimično ponovljeno suđenje, pošto je apelaciono veće Haškog tribunala usvojilo žalbu tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu.

Haradinaj se u novembru 2012. godine vratio u Prištinu, pošto ga je sud po drugi put oslobodio svih tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

AZBK je osudila njegovo hapšenje i zatražila hitno puštanje svog lidera na slobodu.

(Telegraf.rs / Beta)