VLADIKE NA UDARU: Još trojica će biti smenjeni zbog novca i seksualnog uznemiravanja!

Starešine eparhije vranjske Pahmije, britansko-skandinavski Dositej i banatski Nikanor pod lupom su sinodske komisije zbog brojnih mahinacija i zloupotreba

Foto: Marko Todorović

Doskorašnje vladike kanadske i mileševske eparhije Georgije i Filaret na poslednjem Saboru SPC razrešeni su dužnosti, a spisak suspendovanih crkvenih velikodostojnika uskoro bi mogao da bude uvećan za još tri imena.

SPC je odmah po završetku Saobra, odlučila da na adrese tri eparhije - vranjske, banatske i britansko - skandinavske - odmah pošalje sinodske komisije koje bi trebalo da preispitaju njihov rad.

Tako bi, ukoliko se potvrde navodi o zloupotrebama, bez vladavine eparhijama mogli da ostanu Pahomije, Nikanor i Dositej.

GREHOVI TROJICE VLADIKA

Vladici Nikanoru se pripisuje veoma loše stanje u eparhiji, kao i optužbe da određene sveštenike drži u nemilosti. Dositeju se pripisuje proterivanje sveštenika, kao i veliki pad vernika u poverenoj mu eparhiji, kao i nepotizam.

Gresi vladike Pahomije su i najveći od trojice navedenih, jer se sumnja u tokove crkvenog novca dobijenog od vernika, a tu je i problem sa seksualnim uznemiravanjima.

(Telegraf.rs)