RUSIJA I KINA ĆE POKORITI SVET: Zajedno usavršavaju oružje, od ovih sporazuma strahuje Zapad!

Nakon višedecenijskih rivalskih odnosa, Moskva i Peking rešili su da udruže snage i da započnu saradnju na mnogim poljima

Pored dogovora o proizvodnji zajedničkog helikoptera i pregovorima o rusko-kineskoj svemirskoj stanici, saradnja Moskve i Pekinga je sve bolja uprkos zategnutijim odnosima Rusije sa Zapadom oko ukrajinske krize.

Kinezi se prvo okrenuli Rusiji, a sad ulažu u BRAZIL!

Dimitrij Rogozin, potpredsednik Vlade Rusije je u utorak posetio Kinu i tom prilikom izjavio da će u maju finalizirati planove za razvijanje dvojne upotrebe civilno-vojnih helikoptera i da ove dve zemlje rade zajedno na stvaranju lunarne baze.

Diplomatski odnosi su najnoviji primer Rusije na otvaranju svoje vojne i avio-ekpertize u Kini.

Kina je u aprilu postala prva zemlja kojoj će biti omogućeno da kupi napredni sistem vazdušne odbrane Rusije S-400, jedan od najmoćnijih na svetu. U martu je državna ruska Ujedinjena avio-proizvodna korporacija saopštila da će do 2021. zajedno sa Kinom razviti putnički avion sa širokim telom.

Nakon skoro decenije pregovora, Rusija je u maju prošle godine najavila tridesetogodišnji, više milijardi dolara vredan gasni sporazum sa Kinom i više trgovinskih sporazuma.

Ovo su najbolji tehnološki dogovori koje je Rusija potpisala sa Kinom.

MODERNIZOVANI Mi-26 HELIKOPTERI

Rogozin, koji nadgleda odbrambenu industriju Rusije, najavio je u junu prošle godine da su Rusija i Kina u pregovorima da zajedno modernizuju helikoptere iz sovjetske ere Mi-26.

Novi će biti lakša verzija transportnih helikoptera, ali će moći da isto nose teret od 15 tona. U utorak, Rogozin je rekao da će dogovor biti potpisan u maju.

Finalni proizvod će koristiti uglavnom Kina, ali će se možda naći i u vazdušnoj floti Rusije.

RUSKO-KINESKA BAZA NA MESECU

Rogozin je rekao na svom putu u Kini da dve strane aktivno raspravljaju o lunarnom istraživanju, kao i o navigacionom sistemu, analognom GPS-u i kineskoj domaćoj verziji istog sistema koji će se zvati BeiDou.

Ovaj plan Ruske kosmičke svemirske agencije procureo je u javnost u decembru. Troškovi do 2050. godine će iznositi 242 milijardi dolara, ali još nije jasno da li će ruska vlada finansirati taj program u potpunosti zbog naglog ekonomskog pada.

OVO JE PUTINOVO NAJJAČE ORUŽJE: A sada je "prošetalo" i centrom Moskve! (VIDEO)

RAKETNI SISTEM S-400

Rusija je u aprilu dozvolila Kini da postane prva zemlja koja će kupiti njen napredni protivavionski raketni sistem S-400, i samim tim je Rusija prevazišla svoje strahove da će Kinezi kopirati njihovu tehnologiju.

Dogovor je objavljen u aprilu i Kina će dobiti četiri do šest S-400 sistema za ukupno 3 milijardi dolara.

PUTNIČKI AVION

Ruska Ujedinjena avio-proizvodna korporacija, koja je u vlasništvu države, objavila je prošle godine da je u planu izgradnja dugog, sa širokim kućištem, aviona u saradnji sa kineksom državnom Komercijalnom korporacijom.

Krajem marta, šef ruske korporacije je rekao novinarima da će avion ući u serijsku proizvodnju do 2025. godine i moći će da primi nizmeđu 250 i 280 putnika. Ocenio je da će troškovi iznositi oko 13 milijardi dolara, i da će najveći deo investicija doći od Kineza.

(Telegraf.rs / Izvor:themoscowtimes.com)