MUŠKARCI: Ove žene se u RAKIJU i VINO razumeju bolje od vas!

U timu SP Laboratorije više od 70 odsto zaposlenih su žene, a upravo one zadužene su za laboratorijsku analizu kvaliteta i bezbednosti proizvoda, ali i utvrđivanje originalnosti proizvoda: od toga da li je med prirodan, voćna rakija stvarno od voća ili vino 100 odsto proizvedeno od grožđa!

Direktorka SP Laboratorije, Aleksandra Bauer, dobila je nagradu Privredne komore Vojvodine za značajna privredna ostvarenja. U pitanju je tradicionalno priznanje, ove godine uručeno 52. put, a dodeljuje se kompanijama i pojedincima koji su svojim rezultatima rada doprineli ukupnom razvoju privrede Vojvodine.

„U timu SP laboratorije sam već 20 godina. Moja profesionalna dostignuća neraskidivo su vezana za razvoj i uspehe laboratorije. Smatram da je ovim priznanjem prepoznat značaj upravljanja kvalitetom, ali i naš doprinos pozicioniranju srpskih prehrambenih proizvoda na inostranom tržištu. Nesumnjivo je da je kvalitet jedan od ključnih faktora konkurentnosti i uspeha na međunarodnom tržištu. Treba istaći da SP Laboratorija spada u red evropskih referentnih laboratorija i da redovno učestvuje u internacionalnim međulaboratorijskim ispitivanjima i arbitraži po pitanju kvaliteta. Iza mog i rada laboratorije stoji tim od preko 130 zaposlenih, vrhunski obučenih stručnjaka koji se kontinuirano usavršavaju, prate trendove i uvode inovacije i nove metode ispitivanja“, izjavila je Aleksandra Bauer prilikom primanja priznanja.

SP Laboratorija je jedna od najsavremenijih prehrambenih laboratorija na Balkanu po tehničkoj opremljenosti, kapacitetima ispitivanja i visoko stručnom kadru. Akreditovana je za ispitivanje kvaliteta i bezbednosti hrane i hrane za životinje, vode, zemljišta, sredstava za zaštitu bilja, parametara emisije i imisije, kao i zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe.

SP Laboratorija zapošljava veliki broj stručnjaka različitih profila: biologa, tehnologa, molekularnih biologa, hemičara, biohemičara, veterinara, agronoma, elektroinženjera, a ono što posebno treba naglasiti je to da od preko 130 zaposlenih, oko 70% zaposlenih čine pripadnice ženskog roda na čijem čelu je upravo Aleksandra Bauer.

Ovaj tim vrši ispitivanja preko 15.000 uzoraka mesečno na osnovu zahteva velikog broja domaćih i međunarodnih kompanija i proizvođača, kao i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i drugih državnih institucija.

SP Laboratorija je jedina laboratorija koja u širem regionu vrši ispitivanje odnosa stabilnih izotopa. Na bazi rezultata ovih ispitivanja utvrđuje se originalnost proizvoda i štiti geografsko poreklo. Analizom stabilnih izotopa možemo dokazati da je med potpuno prirodan, da je voćna rakija potpuno od voća, da je vino 100% proizvedeno od grožđa, da je šećer poreklom od šećerne repe i mnoge druge tvrdnje proizvođača. Ovo je izuzetno kompleksno ispitivanje koje se može koristiti i u forenzici.

Treba naglasiti da je SP Laboratorija jedna od dve laboratorije u Srbiji kontrolisana od EU putem veoma kompleksnih „proficiency“ testova, te su izveštaji SP Laboratorije priznati i prihvaćeni od strane EU kupaca.

 

(Telegraf.rs)