TAJNI ŽIVOT U ČERNOBILJU: Ove fotografije pokazuju ko sve živi u ovom opasnom području (FOTO)

Tokom 2015. godine, kamere će biti pozicionirane na 84 lokacije, i na taj način će omogućiti timu naučnika da zabeleži sve vrste životinja koje prolaze kroz ovo područje

U "zabranjenoj zoni" Černobilja, na ukrajinskoj strani, postavljene su kamere koje će imati zadatak da obezbede uvid u tajne života dosad neviđene divljači koja se nalazi u kontaminiranom području.

OVAKVU KATASTROFU SVET NIJE VIDEO: 29 godina od užasa u Černobilju, posledice se još osećaju! (FOTO) (VIDEO)

Tokom 2015. godine kamere će biti pozicionirane na 84 lokacije, i na taj način će omogućiti timu naučnika da zabeleži sve vrste životinja koje prolaze kroz ovo područje, kao i gde prave svoj dom. U prva četiri meseca otkako su kamere raspoređene stručnjaci su došli do više od 10.000 slika životinja u zoni od 30 kilometara.

Zona se nalazi na mestu gde je katastrofa aprila 1986. godine ostavila strašne posledice. Iako je ovde pre 29 godina eksplodirao nuklearni reaktor, pri čemu je izbačena velika količina radioaktivnog materijala visoko u atmosferu, ipak je danas Černobilj dom raznovrsnih životinja.

On je bio na najradioaktivnijim mestima na svetu. Pogledajte šta mu se desilo (VIDEO)

- Mi želimo da se životinje kreću preko oblasti različite kontaminacije, to je ključ koji nam je potreban - objasnio je lider projekta Majk Vud sa Univerziteta Salford u Velikoj Britaniji.

Mreža kamera će prikupljati podatke koji će pomoći naučnicima da izaberu odgovarajuće vrste. Te vrste će nositi ogrlice koje će zabeležiti nivo radioaktivnosti kojoj su izložene životinje na svom putu.

- Izgleda da su se sasvim dobro navikle na život u zoni. Sa snimaka možemo da zaključimo da se kreću u poprilično velikim grupama - komentarisao je dr Vud stada koja su prolazila ovuda.

Projekat tima dr Vuda je samo deo petogodišnjeg istraživačkog programa čiji je cilj da "smanji nesigurnost u proceni rizika po ljude i živi svet koji je uzrokovan izlaganjem radioaktivnosti, kao i da smanji nepotrebni konzervativizam u proračunu rizika".

U okviru ovog istraživanja otkriveni su i prvi dokazi o postojanju mrkih medveda u ovoj oblasti. Međutim, mrki medvedi nisu odgovarajući za uklapanje sa ogrlicom koja je važan deo ovog programa. Manje životinje, kao što su lisice, imaju probleme jer je ograničena veličina baterija koja se može staviti u njihovu ogrlicu. Ali postoji problem i sa većim sisarima.

S obzirom na postojanje poteškoća oko upotrebe vatrenog oružja u Ukrajini, biće potrebne dodatne dozvole i posebno obučeni strelci koji će biti zaduženi za velike životinje. Ovaj tim naučnika favorizuje korišćenje mamca koji će pomoći u hvatanju životinja u kaveze, gde će ih opremati ogrlicama, a onda puštati tek kad veterinari daju za to dozvolu.

Inače, ilegalni lov je problem u ovoj zoni, a o tome svedoči i slika losa koji se izvukao na vreme od lovokradica. Naučnici su morali da imaju na umu i aktivnost lovokradica, kada su birali najpogodnije vrste za nošenje ogrlica.

Ukoliko bi životinja bila ubijena, prikupljeni podaci bi bili ograničeni ili izgubljeni, kako tvrdi ovaj tim stručnjaka. Međutim, mnoge od njih su uspele da se sačuvaju tako što imaju veliku sposobnost kamuflaže, kao što je ris na slikama, koji se nalazi u neposrednoj blizini na 20 do 30 metara, ali ipak prolazi neopažen.

Tim će prikupljati snimke i fotografije sa 84 lokacije širom ove zone, a sledeći korak Univerziteta u Salfordu, britanskog centra za ekologiju i hidrologiju i Černobilj centra, biće stavljanje ogrlica na izabrane vrste. Ovaj deo projekta biće ostvaren tokom 2016. godine.

(Telegraf.rs/ Izvor: bbc.com)