Grci ne daju Putinu da dođe na Svetu Goru

Vlada Grčke odbila je da organizuje posetu zato što su u to vreme mnogi državni službenici na uskršnjem odmoru

Grčke vlasti odbile su da organizuju boravak ruskog premijera i budućeg predsednika Vladimira Putina na Svetoj Gori zbog toga što su državni službenici na uskršnjem odmoru. Putin je želeo da poseti Atos tokom nedelje pred Uskrs, ali je grčka vlada, kako prenose tamošnji mediji, odbila da mu da bezbednosne garancije.

U grčkoj vladi tvrde da nije bilo zvaničnog zahteva za posetu Vladimira Putina Svetoj Gori. Oni su dodali da je on uvek "dobrodošao" jer između dve zemlje postoje prijateljski odnosi, prenosi Verska informativna agencija VIA.

Pozivajući se na grčke crkvene izvore, VIA je javila da je Putin želeo da poseti Atos tokom sledeće, takozvane strasne sedmice, pred Uskrs. Putin je prvenstveno želeo da poseti manastir Vatoped i njegovog igumana Jefrema, koji je nedavno pušten iz istražnog zatvora u Atini.

Međutim, grčke vlasti su odbile da organizuju posetu, jer bi do nje došlo u vreme "uskršnjeg odmora" mnogih državnih službenika koji bi trebalo da organizuju boravak ruskog premijera, prenela je VIA.

Tvrdi se i da je Kremlj zbog ovog odgovora "veoma nezadovoljan".

Grčki mediji prenose da je vlada odbila da pruži bezbednosne garancije za Putinovu posetu, mada ga "nije odvraćala" od dolaska.

(M. S. / Tanjug)