HRV: U Srbiji zlostavljaju migrante!

Neke porodice i deca bez pratnje kažu da su bili odbijeni kad su pokušali da se registruju kao tražioci azila i da su spavali napolju, na ledenoj hladnoći

U Srbiji zlostavljaju i vređaju migrante i tražioce azila, uskraćuju im zaštitu i isteruju ih iz zemlje, saopštila je organizacija Hjuman rajts voč.

Ova organizacija poziva vlasti u Beogradu da sprovedu istragu i odgovorne privedu pravdi.

Aktivisti HRV-a razgovarali su s migrantima i tražiocima azila koji su opisali napade, pretnje, vređanje i iznudu, uskraćivanje obaveznih specijalnih mera zaštite za decu bez pratnje, te vraćanja po kratkom postupku u Makedoniju.

Neke porodice i deca bez pratnje kažu da su bili odbijeni kada su pokušali da se registruju kao tražioci azila i da su spavali napolju, na ledenoj hladnoći, navodi se u saopštenju HRV-a.

Od novembra 2014. do januara 2015. godine HRV je na više lokacija u Srbiji i Makedoniji razgovarao sa 81 tražiocem azila i migrantom, među kojima sa 18 dece, od kojih je 17 bilo bez pratnje.

Najviše zlostavljanja migranata bilo je u Subotici, na jugu i istoku Srbije, kao i u Beogradu.

Migranati i tražioci azila, njih dvadeset šestoro, izjavilo je da su ih primoravali da im predaju novac i mobilne telefone, uz korišćenje pretnji i nasilja.

Oni su opisali incidente zlostavljanja u Subotici, Beogradu i na jugu i istoku Srbije.

Hjuman rajts voč je u novembru i decembru obavio tri posete neformalnim kampovima u i oko fabrike Ciglana u Subotici, pograničnom gradu u blizini granice Srbije s Mađarskom.

Više od 50 lica, među njima i žene i veoma mala deca, spavalo je u improvizovanim šatorima, na ciglama i gomilama papira, uz loše ili nikakvo sklonište od ledene hladnoće – a temperature su se noću spuštale i do minus pet stepeni Celzijus.

Tibor Varga, lokalni pastor koji migrantima obezbeđuje ćebad i hranu, kaže da ponekad u fabrici cigala ima i preko 100 ljudi, te da posebno zabrinjava to što tu živi toliko mnogo porodica sa malom decom i dece bez pratnje od samo 12 godina.

Četrnaest tamošnjih lica izjavilo je da im je prećeno privođenjem i deportacijom ako ne predaju novac i mobilne telefone. Sedam njih reklo je da su ih tukli ili šamarali ili upotrebili biber-sprej, a onda im oduzimali novac.

(Telegraf.rs / Beta)