IZ SRBIJE ODLAZI 1.000 LEKARA I SESTARA: Evo u koje dve zemlje idu!

Veliki broj medicinskog osoblja, lekari, madicinske sestre i tehničari, masovno odlaze u inostranstvo gde mogu da zarade od 2.000 do 4.500 evra mesečno

Srbiju će u 2015.godini napustiti više od 1.000 lekara, terapeuta i iskusnih medicinskih tehničara saznaje Informer. Naši zdravstveni radnici masovno se prjavljuju za posao u Nemačkoj i Norveškoj, gde mogu da zarade između 2.000 i 5.000 evra.

U ovim zemljama se lako nostrifikuju naše diplome, samo je potrebno naučiti jezik.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na Birou rada trenutno je 18.209 medicinskih radnika. Neki od njih volontiraju u bolnicama samo da bi položili stručni ispit, a potom otišli u inostranstvo.

Jovana Bepac iz Vršca je samo jedna od medicinskih sestara koja planira da napusti zemlju zbog loših uslova rada.

- Odlazim jer nemam nadu da ću ovde uspeti da nađem posao. A i da se zaposlim jednog dana, uslovi rada kod nas i u Norveškoj ne mogu da se porede. Naše medicinske sestre ovde rade i poslove koji nisu u opisu njihovog radnog mesta - kaže Jovana i dodaje da naše medicinske sestre bez problema nostrifikuju diplome u Norveškoj. A njihove zdravstvene ustanove rado zapošljavaju stručnjake iz Srbije.

Prema rečima Ljiljane Nešović, predsednice Sindikata medicinskih sestara i tehničara KCS, zbog velikog odliva medicinskih radnika mnoge zdravstvene ustanove suočavaju se s nedostatkom obučenog kadra. Prema njenim rečima, sestre su trenutno najslabija karika u medicini.

- Sestre u Srbiji najviše mogu da zarade 40.000 dinara. Pored redovnog posla one često rade i kao fizički radnici, spremačice i transporteri, pa ne čudi što odlaze odavde - zaključuje Ljiljana Nešović.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)