Objavljeni prilozi iz izveštaja o padu helikoptera!

U prilozima izveštaja komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković nalaze se između ostalog i izveštaj komandira Žarka Đenisijevića, izjava starijeg vodnika Tomice Đorđevića, zapisi iz Knjižnice održavanja vazduhoplova

Ministarstvo odbrane je objavilo priloge iz izveštaja komisija o padu helikoptera na svom sajtu.

U prilozima izveštaja komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković nalaze se izveštaj komandira Žarka Đenisijevića, izjava starijeg vodnika Tomice Đorđevića, zapisi iz Knjižnice održavanja vazduhoplova, list izdavanja i primanja goriva i maziva, pregled meteoroloških uslova, kao i izjave potpukovnika Miroslava Zečevića, brigadnog generala Predraga Bandića i majora Bojana Trkulje.

U objavljenim transkriptima razgovora navodi se kako se odvijala cela situacija.

Između ostalog govori se o mestu za sletanje gde je aerodrom "Nikola Tesla" nazvan "siguricom", kao i da je u 21.37 pilot vazduhoplova prihvatio da se preusmeri na aerodrom Nikola Tesla i zatražio podatke za sletanje na aerodrom, a da je pre toga insistirao da se sleti na heliodrom VMA.

Priloge izveštaja Komisije Generalštaba pročitajte OVDE.

Priloge izveštaja Komisije RV i PVO pročitajte OVDE.

U izjavi generala Predraga Bandića navodi se da je od ministra odbrane tog dana u 19.26 sati dobio usmeni zahtev da se razmotri mogućnost slanja helikoptera, a u čemu izveštava komandanta RV i PVO i dobija sugestiju da pažljivo prouče meteorološku situaciju.

On potom navodi da je u toku razgovora sa Ministarstvom odbrane dobio broj telefona osobe za kontakt na terenu.

Bandić je u kontaktima sa zdravstvenim radnicima na terenu utvrdio stepen urgentnosti situacije prouzrokovane teškom zdravstvenom situacijom deteta i ograničenom količinom kiseonika.

U tački 6. navodi da smatra opravdanim usmeravanje sletanja helikoptera na aerodrom "Nikola Tesla", ali je to samo deo tačke 6.

Pročitajte ceo izveštaj o padu helikoptera na Surčinu

Takođe, u tački 8. Bandić navodi da je informaciju o nameri ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije da prisustvuje sletanju dobio od njega lično.

- Informaciju o nameri ministra zdravlja u Vladi RS da prisustvuje sletanju dobio sam od njega lično tokom njegovog telefonskog poziva, upućenog meni na službeni mobilni telefon - navodi se između ostalog u Bandićevoj pisanoj izjavi.

Takođe, u prilozima izveštaja stručne komisije koju je formirao komandant RV i PVO nalazi se zapisnik o radu Komisije za ispitivanje udesa vojnog helikoptera na ukupno 198 strana, u kojima se nalaze i transkripti telefonskog razgovora.

(Telegraf.rs / Fonet)