ODUŠEVIĆE VAS ŠTA SU NAPRAVILI OVI SRBI: Njihovi mravi su samo na prvi pogled obični, a u stvari... (VIDEO)

Neverovatni animirani klipovi jednostavno nazvani "Mravi", na sasvim nov i originalan način bave se borbom protiv diskriminacije

U okviru projekta "Udruženja mladih i za mlade, u borbi protiv diskriminacije" koji se sprovodi pod okriljem EAI, Centra za omladinski rad i Nacionalne asocijacije praktičara omladinskog rada nastali su neverovatni animirani klipovi jednostavno nazvani "Mravi", koji se na sasvim nov i originalan način bave borbom protiv diskriminacije: Roma, osoba zaraženih HIV-om i osoba sa invaliditetom.

Prema rečima jednog od autora, Bojana Dragićevića koji je uradio dva, od četiri filma na temu devijantnih problema tinejdžera, forma je izvedena kao basna za decu.

- Koristio sam mrave kao alegoriju ljudskog društva, a sama forma priče osmišljena je kao basna za decu - objasnio je za Telegraf Bojan napominjući da je filmove radio nekoliko meseci i da je osnovna svrha animiranih klipova zapravo podizanje svesti šire javnosti o promociji ljudskih prava, a prvenstveno dece i mladih, sa fokusom na ulogu omladinskog rada u borbi protiv diskriminacije.

Diskriminacija je jedan od uzroka socijalne isključenosti kojim se određeni pojedinci ili grupe potiskuju na sam rub društva. Njih sprečavaju da žive pristojnim životom i učestvuju u društvu zbog etničkog porekla, invaliditeta, polnih razlika, finansijskih problema, nedostatka obrazovanja, zaposlenja ili bolesti. To im otežava ili onemogućava pristup zdravstvenim, socijalnim uslugama, kao i društvenim mrežama i aktivnostima zajednice, čime se krše njihova osnovna ljudska prava.

Mladi koji su pripadnici socijalno isključenih grupa suočavaju se sa diskriminacijom u svakodnevnim životnim situacijama, bilo to odlazak u školu, fakultet, bioskop ili kod lekara. Svi mi svesno ili nesvesno učestvujemo u nekom obliku diskriminacije drugih usled nedovoljne informisanosti ili predrasuda, kao i samog hendikepa društva koji nije dovoljno prilagođen za socijalnu uključenost svih društvenih grupa.

Sa druge strane, omladinski rad kao nova profesija i usluga za mlade ima ogorman potencijal za dosezanje najugroženijih grupa mladih, njihovo osnaživanje, kao i borbu protiv diskriminacije. Iako je omladinski rad u evropskim državama uveliko priznat i prepoznat, u Srbiji se po prvi put njegova uloga definiše u Nacionalnoj strategiji za mlade i Zakonu o mladima. Samim tim mladi i drugi akteri još uvek nisu upoznati sa omladinskim radom i njegovim mogućnostima i potencijalima.

- Zbog svega ovoga, baš putem animiranih klipova želeli smo da podignemo svesnost šire javnosti o problemima sa kojima se mladi iz socijalno isključenih grupa suočavaju i koliko je malo potrebno da promenimo vlastito ponašanje, kako bi prekinuli lanac diskriminacije i omogućili dostojanstven život svima. Animirani klipovi takođe informišu širu javnost o ulozi omladinskog rada, kako bi mladi mogli da potraže potrebnu podršku - objasnili su iz tima koji je radio na ovom genijalnom projektu.

Projekat su podržali Evropska komisija - Evpropski instrument za demokratiju i ljudska prava, Ministarstvo omladine i sporta, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

(Katarina Vuković)