UZMITE 50€ I UKLJUČITE SE: Zaradite trgujući valutnim parovima na svetskoj berzi!

FXLider, svim čitaocima Telegrafa, daje 50€ za trgovanje valutama na svetskoj berzi!

Oprobajte se, bez rizika, u trgovanju na svetskoj berzi i zaradite. FXLider, svim čitaocima Telegrafa, daje 50€ za trgovanje valutama na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada vrednosti valuta rastu ali i kada padaju.

Uzmite 50€ za trgovanje OVDE.

Valutni par EUR/USD trenutno se nalazi na najnižem nivou u poslednjih jedanaest godina. Od velike finansijske krize koja je pogodila svetsko tržište 2008. godine do danas SAD i zona evra imale su različit pristup rešavanju problema u koje su njihove ekonomije zapale. I dok su SAD i Federalne Rezerve usvojile vrlo aktivan pristup, zona evra i Evropska Centralna Banka (ECB) oslanjale su se više na same zemlje članice i njihovu inicijativu u rešavanju krizne situacije. Danas, sedam godina kasnije, posledice ovakvih odluka više su nego vidljive.

Ekonomija SAD-a se oporavila, nezaposlenost stabilizovala, dok u zoni evra napredak nije učinjen, naprotiv, kriza je na neki način produbljena što je dovelo do toga da jedna od članica, Grčka, možda bude primorana da napusti monetarnu uniju. Dolar je ojačao dok je evro izgubio značajno na vrednosti.

’Federalne Rezerve su kroz tri runde programa monetarnog stimulisanja u periodu od 2008. do 2014. godine sprovele kupovinu obveznica u vrednosti od 4.5 milijardi dolara. Bruto nacionalni dohodak SAD-a je u poslednjem kvartalu prošle godine ostvario je rast od 2.2%, stopa nezaposlenosti je pala na 5.5% dok je inflacija tokom januara ove godine dostigla 1.6%, a dolar se trenutno nalazi na najvišem nivou u poslednjih jedanaest i po godina u odnosu na korpu drugih valuta’ navode u FXLider-u.

’ECB je u maju 2009. godine takodje usvojila vid monetarnog popuštanja koje je obuhvatilo kupovinu obveznica u visini od 60 milijardi evra. Međutim, od juna 2010. godine, više se fokusirala na kreiranje fondova za pomoć zemljama koje su bile najviše pogođene krizom. Trenutna inflacija u zoni evra je -0.6% , bruto nacionalni dohodak je uspeo da ostvari rast od 0.3%, dok je stopa nezaposlenosti 11.2%. U januaru 2015. godine ECB je konačno najavila program kupovine obveznica koji je počeo 9. marta, a trajaće do septembra 2016. godine. Ovim programom obuhvaćena je kupovina obveznica u iznosu od 1.2 triliona evra u vidu mesečne kupovine u visini od 60 milijardi evra’ kažu u FXLider-u.

Razlika u monetarnim politikama Federalnih Rezervi i ECB-a osnovni je razlog slabljenja evra u odnosu na dolar. Program monetarnog popuštanja koji je usvojila ECB je agresivniji nego što je to tržište očekivalo što bi trebalo dodatno da oslabi evro i regionalnu robu učini konkurentnijom na inostranom tržištu. Sa druge strane postoje realna očekivanja da Federalne Rezerve povećaju referentne kamatne stope već ove godine, što zajedno jasno signalizira dalji pad evra u odnosu na dolar.

(Telegraf.rs)