Posle nestašice fiziološkog rastvora, ponovo ga ima u apotekama!

Fiziološki rastvor nije mogao da se nabavi ni u apotekama, a nije ga bilo ni u domovima zdravlja, što je otežavalo lečenje mnogih pacijenata

Poslednjih dana u apotekama i po domovima zdravlja bila je nestašica fiziološkog rastvora. 

Fiziološki rastvor, koji je neophodan u svakodnevnoj primeni, nije mogao da se nabavi ni u apotekama, a nije ga bilo ni u domovima zdravlja, što je otežavalo lečenje mnogih pacijenata.

Međutim, sada ga ima, stigao je u apoteke, saznaje Telegraf.

- Proteklih desetak, petnaest dana nismo imali rastvor u rezervama, ali ponovo smo ga dobili  - kažu iz jedne apoteke u Beogradu.

- Prema informacijama kojima raspolažemo proteklih dana je prijavljen nedostatak fiziološkog rastvora u pojedinim zdravstvenim ustanovama. Proizvođači i snabdevači su odmah obavešteni i trenutno se obavlja isporuka potrebnih količina fiziološkog rastvora. Još jednom smo dobili uveravanja svih proizvođača koji snabdevaju naše tržište fiziološkim rastvorom da su u mogućnosti da isporuče potrebne količine tog rastvora - piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

- Do sporadičnih i trenutnih nestašica u pojedinim zdravstvenim ustanovama moguće je da dolazi zbog toga što su od Nove godine zdravstvene ustanove u obavezi same da sprovode procedure nabavke ovog rastvora. Prema važećoj Uredbi o planiranju i vrsti roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke, od 01.januara ove godine, RFZO ne nabavlja fiziološki rastvor, deksazon, sinopen, bevipleks, vitamin C, buskopan, vitamin B6, OHB12 injekcije, već je zdravstvena ustanova za pomenute lekove u obavezi da sprovede postupak nabavke. S tim u vezi  u toku novembra i decembra 2014. godine svim zdravstvenim ustanovama poslate su instrukcije kako bi na vreme planirale pokretanje nabavke - dodaju iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja napominju i da je RFZO preneo sredstva zdravstvenim ustanovama za nabavku ampuliranih lekova sa B liste.

Republički fond za zdravstveno osiguranje preneo je sredstva zdravstvenim ustanovama za nabavku ampuliranih lekova sa B liste - deksazon, sinopen, bevipleks,vitamin C, buskopan, fiziološki rastvor, OHB12 injekcije, vitamin B6…Svi domovi zdravlja u obavezi su da putem javne nabavke obezbede pomenute medikamente.

(Telegraf.rs)