PUTIN IMA SVU MOĆ: Ovo su tri najmoćnija oružja na planeti u 21. veku! (FOTO) (VIDEO)

S ovakvim oružjem Rusija je spremna da se upusti u borbu na svim frontovima, bilo da li se rat vodi u vazduhu, na zemlji ili u vodi. Pogledajte kako izgledaju avion PAK FA, tenk Armata i SSNB Borej

Definitivno je da Rusija na čelu sa Vladimirom Putinom želi da održi svoju vojnu nadmoć u odnosu na druge države. Ministar Rusije Sergej Šojgu nedavno je izjavio da će taj zadatak biti ispunjen i predstavio tri čuda vojne tehnologije koje je Moskva predstavila kao oružja "prve polovine 21. veka", piše Kurir.

1. Za borbu u vazuhu - PAK FA

Još 2002. godine je počeo razvoj ovog oružja, a prvi PAK FA je isporučen vazduhoplovstvu na testiranje pre godinu dana.

On spada u tešku klasu, ali je znatno lakši nego što bi trebalo da bude zahvaljujući tome što je napravljen od mešavine materijala koji čine 70 odsto površine i 25 odsto težine prazne letelice.

Sistem omogućava da prati istovremeno četiri mete na zemlji i 20 meta u vazduhu, pri čemu istovremeno može da gađa njih osam. Rusija za sad planira da obezbedi 60 ovakvih aviona za potrebe vojske u 2016. godini.

2. Za borbu na zemlji - ARMATA

Nova mašina T-14 Armata je predstavljena na paradi povodom Dana pobede u Velikom otadžbinskom ratu (Drugi svetski rat) 9. maja u Moskvi.

Ovaj projekat je dugo čuvan i malo se zna o sposobnostima ovog borbenog tenka. Ono što je za sada poznato jeste da će imati top kalibra 125 mm, besposadnu kupolu, mitraljez će moći da se puni daljinski, a sama posada će se nalaziti u armiranoj kapsuli, odvojenoj od municije.

3.  Za borbu u vodi - SSBN BOREJ

Da bi zemlja bila bezbednija, pomorska nuklearna plovila su garant za izvršavanje uzvratnog nuklearnog napada i držanje neprijatelja na daljini. Međutim, uvođenje novih strateških bombardera u mornaricu Ruske Federacije je značajno odloženo. Glavni razlog je što su odbačeni skoro gotovi projektili "bark" od 100 tona, za koje su podmornice 955 "borej" bile posebno podešene.

Na prvim probama "bulava" je imala niz problema, ali poslednjih godina konačno ih poletela. Podmornice 955 "borej" mogu da ispale "bulavu" ispod zaleđene površine Arktika, gde nema površinske navigacija, što komplikuje satelitima i brodovima da "uhvate" ove podmornice. One nisu bučne kao prethodne generacije i mogu da ispaljuju projektile dok se kreću pod vodom.

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir / V. P. / in.rbth.com)