PUTIN PORUČIO MILIJARDERIMA: Hitno vratite novac sa Zapada u Rusiju!

Pad cena nafte, sankcije i globalna kriza gurnuli su rusku privredu u recesiju, a inflacija je dostigla skoro 17 procenata. Vlada u Moskvi je zato usvojila hitne antikrizne mere, za dokapitalizaciju banaka i poljoprivredne subvencije

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas pozvao ruske milijardere i biznismene da kapital vrate u domovinu, upozorivši ih na mogućnost zamrzavanja njihovih sredstava u inostranstvu. Pošto je prošle godine iz Rusije izneto više od 150 milijardi dolara, Putin je u decembru predložio amnestiju, što bi značilo da ljudi koji vraćaju kapital ne bi bili suočeni sa istragama o plaćanju poreza.

Povodom najava novih sankcija Vašingtona i Evropske unije prema Rusiji zbog umešanosti Moskve u ukrajinsku krizu, Putin je izjavio da postoji mogućnost "ograničenja korišćenja kapitala lociranog pod stranom jurisdikcijom".

Pad cena nafte, sankcije i globalna kriza gurnuli su rusku privredu u recesiju, a inflacija je dostigla skoro 17 procenata. Vlada u Moskvi je zato usvojila hitne antikrizne mere, za dokapitalizaciju banaka i poljoprivredne subvencije. Ruski zvaničnici su uvereni da će očuvati makroekonomsku stabilnost.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov kaže da je za rusku ekonomiju najgore prošlo.

Uprkos krizi i sankcijama, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu raste popularnost. Prema poslednjim istraživanjima, podržava ga 88 odsto građana. Šef Kremlja je i ličnim primerom želeo da pokaže da država ozbiljno sprovodi antikrizne mere, smanjivši za 10 odsto platu sebi i najvišim državnim funkcionerima.

(Telegraf.rs / Izvor: N1)