Čak Noris je dao podršku izraelskom premijeru. I to kakvu (VIDEO)

- Gledao sam govor premijera Netanjahua pred Kongresom i video čoveka koji voli svoju zemlju svim srcem i dušom - uputio je podršku izaelskom lideru pred današnje izbore

Kada su skoro sve nade izgubljene i kada se sve urotilo protiv vas, onog koga treba da pozovete je Čak Noris. Taj potez je napravio izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

SUTRA DAN D ZA IZRAELCE: Narod više nije uz njega, da li će Netanijahu ostati premijer? (FOTO)

Naime, vremešni glumac je podržao politiku sadašnjeg premijera i uputio poruku onima koji sumnjaju da je on pravi izbor.

- Gledao sam govor premijera Netanjahua pred Kongresom i video čoveka koji voli svoju zemlju svim srcem i dušom. Takođe sam video snažnog lidera koji je ključan za bezbednost ljudi u Izraelu - rekao je glumac, čije je pravo ime Karlos Noris i koji odavno promoviše konzervativne vrednosti.

- Snimio sam tri filma u Izraelu i tamo stekao mnogo prijatelja. Imate divnu zemlju i mi želimo da tako i ostane - tim rečima je završio svoju poruku upućenu narodu koji danas glasa.

Ova neobična saradnja rođena je nakon što su istraživanja javnog mnjenja pokazala da pada poverenje birača u lidera Likuda i da su sve veće šanse da će Netanijahu izgubiti na današnjim izborima.

On je u poslednjim danima kampanje pred sutrašnje izbore pojačao nacionalističku retoriku i poručio da bi umerena vlada bila "katastrofa za zemlju"”. Takođe je naveo da je pokrenuta međunarodna zavera za njegovo skidanje s vlasti.

Izraelci će danas birati 20. saziv parlamenta - Kneseta, koji broji 120 poslanika, a birači će glasati za 25 stranka koje su prijavile izborne liste. Nadmetaće se 25 stranaka, a očekuje se da u Kneset uđe samo desetak, odnosno da toliko njih pređe izborni prag od 3,25 posto glasova, odnosno najmanje četiri poslanika.

Pravo glasa ima 5.881.696 glasača, navodi Asošijeted pres. Većina od 10.119 glasačkih mesta biće otvorena u 07.00 sati po lokalnom vremenu (06.00 po srednjoevropskom), a glasa se do 22 sata (21 po srednjoevropskom). Odmah potom objavljuju se rezultati izlaznih anketa, a zvanični rezultati slede tokom noći.

Vladajući konzervativni Likud, predvođen premijerom Benjaminom Netanijahuom, svoju kampanju zasnovao je na bezbednosti i odbrani od najvećeg neprijatelja jevrejske države, Irana, a prema Palestincima zauzima tvrdolinijaški stav i tvrdi da Palestina neće biti osnovana, ako Netanijahu ponovo bude na toj funkciji.

Najveći rival je koalicija Cionistička unija, lidera laburista Isaka Hercoga i Cipi Livni, liderke partije centra Hatnua, koji žele da ispitaju mogućnost obnove mirovnih pregora sa Palestincima i poprave odnose s Belom kućom, a fokusirali su se na obećanja srednjoj klasi, suočenoj sa visokim troškovima života.

(Telegraf.rs / Izvor:independent.co.uk)