Danas slavimo sveca kojeg je rulja nasmrt izbola noževima usred crkve!

Pravoslavni vernici danas slave svetog sveštenomučenika Proterija koji je stradao 457. godine boreći se protiv sledbenika monofizitske jeresi koja je propovedala da u Hristosu nisu dve prirode nego jedna

Danas, 13. marta Srpska pravoslavna crkva proslavlja svetog sveštenomučenika Proterija.

Ovaj svetitelj je bio prezviter u Aleksandriji u vreme vladavine patrijarha jeretika Dioskora, jednog od pokretača monofizitske jeresi, koja je propovedala da u Hristosu nisu dve prirode nego jedna. Bilo je to u vreme careva Markijana i Pulherija.

Pravdoljubivi Proterije ustao je protiv Dioskora, zbog čega je pretrpeo strašne muke. Naime, u to vreme je bio sazvan Četvrti vaseljenski sabor u Halkidonu, na kome je osuđena monofizitska jeres, Dioskor bio zbačen s patrijaršijskog prestola i poslat u tamnicu.

Ovu mučenicu su bacili pred lava, a ona je uradila nešto što je sve zgranulo!

Na njegovo mesto došao je Proterije, koji je upravljao crkvom sa revnošću i ljubavlju istinskog sledbenika Isusa Hristosa.

Međutim, Dioskorovi sledbenici nisu hteli da prestanu da dižu pobune u Aleksandriji. Pri jednoj takvoj pobuni Proterije je izašao iz grada s namerom da se privremeno udalji, ali mu se na putu javio prorok Isaija i rekao: "Vrati se u grad, ja čekam da te uzmem".

SVAKI DAN SE MOLITE, A OVO NE ZNATE: Danas slavimo sveca koji je napisao reči naše molitve!

Proterije se vratio i ušao u crkvu. Čuvši za ovo, obesni jeretici su navalili u crkvu, uhvatili patrijarha i noževima ga izboli. S Proterijem je tada poginulo još šest hrišćana.

Tako je Proterije stradao u ime Hristosa 457. godine.

(Telegraf.rs)