Evo gde sve prete zemljotresi u Srbiji! (FOTO)

Kratkoročna prognoza ne postoji, ali u Srbiji se mogu očekivati slabiji potresi u narednom periodu, kažu iz Seizmološkog zavoda Srbije

Nakon što su zemljotresi pogodili region Kosjerića, nanevši lokalnom stanovništvu veliku materijalnu štetu, građani Srbije postali su uznemireni zbog mogućnosti novih zemljotresa.

Kratkoročna prognoza ne postoji, ali u Srbiji se mogu očekivati slabiji potresi u narednom periodu.

Direktorka Seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović kaže da su se očekuju seizmička kretanja južnim padinama Povlena pa dalje.

Iz Seizmološkog zavoda navode da je ova seizmička aktivnost može da potraje.

- Objekti koji su narušeni u zemljotresu najverovatnije su stariji, pa je došlo do oštećenja. Nažalost, u potresima najviše strada stara gradnja, pogotovo objekti koji su stari i preko 50 godina - navode iz Seizmološkog zavoda.

Na sajtu Seizmološkog zavoda postoje karte seizmičkog hazarda, koji zavisi od lokacije terena i svojstva tla na toj lokaciji. Karte seizmološkog hazarda predstavljaju podlogu za inženjere, urbaniste i druge stručnjake za aktivmnostio smanjenja i upravljanja seizmičkim rizikom.

Kako se vidi na kartama seizmološkog hazarda, intenzitet je najjači na teritorijima oko Kragujevca, Brusa, Sjenice, Čačka, Paraćina...

Predsednik opštine Kosjerić Milijan Stojanić je izjavio da je u zemljotresu oštećeno oko 100 kuća.

RAZORNO: Zemljotres u Kosjeriću oštetio 100 kuća!

U selu Mrčići zemljotres koji je trajao oko 30 sekundi bio je jačine 4.6 Rihterove skale. Nekoliko dana pre toga, takođe u regionu Kosjerić registrovan je zemljotres magnitude 2.7 jedinica Rihterove skale.

NOVI ZEMLJOTRES JUTROS PONOVO PROTRESAO SRBIJU! Evo gde se sve treslo i kolike jačine je bio udar!

STANOVNICI SELA MRČIĆI O ZEMLJOTRESU: Još uvek se osećaju podrhtavanja, skupljamo malter po kući!

Još jedan zemljotres u Kosjeriću registrovan je noćas u 01.21 sata magnitude 2.5 jedinica Rihterove skale. Prema saopštenju Seizmiloškog zavoda, intenzitet u epicentru je procenjen na III-IV stepena Merkalijeve skale, a zemljotresi ovakvog intenziteta ne mogu da izazovu oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

(Telegraf.rs)