PRONAĐENA POSLEDNJA BELEŠKA NEMCOVA: Da li je ubijen zbog ovih reči? (VIDEO)

Na papiru formata A4 pisao je beleške plavom hemijskom jer se plašio da mu prisluškuju kancelariju, a radilo se o istrazi čija je tema moskovska podrška separatistima na istoku Ukrajine

Boris Nemcov je likvidiran u Moskvi pre nedelju dana, ali se prašina još uvek nije slegla posle ovog misterioznog ubistva. Diskusije u medijima i na internetu još uvek traju, a pojava njegove, navodno, poslednje beleške zapisane rukom, izazvala je novi talas komentara.

Ruski političar opozicije je sa svojom bliskom saradnicom Olgom Šorinom raspravljao o istrazi koju priprema o moskovskoj podršci separatistima na istoku Ukrajine. Na papiru formata A4 pisao je beleške plavom hemijskom jer se plašio da mu prisluškuju kancelariju.

- Neki padobranci iz Ivanova stupili su sa mnom u kontakt. 17 ubijenih, nisu dobili novac, zasad se boje da progovore o tome - stajalo je u belešci koju je Rojtersu pokazala Šorina.

- Nije hteo ništa da kaže, za svaki slučaj. Nije to hteo naglas da izgovori i zato mi je to napisao - objasnila je, a Rojters piše kako nije moguće proveriti autentičnost dokumenta.

Da podsetimo, od prošlog leta Rusijom kruže priče o tome da mnogi ruski vojnici ginu u borbama na istoku Ukrajine, gde je u borbama s ukrajinskom vladom poginulo više od šest hiljada ljudi.

Iako i Zapad i Ukrajina kažu da imaju mnogo dokaza za to, Moskva tvrdi da to nije istina. Zato je i istraga koju je Nemcov pripremao bila jako osetljiva, a neki njegovi prijatelji smatraju da je bila dovoljno osetljiva da bude barem delom motiv za likvidaciju. Oni ne veruju da je to bio glavni razlog zbog kojega je 55-godišnji Nemcov prošlog petka nakon večere u blizini Crvenog trga dobio četiri metka u leđa dok je šetao sa devojkom.

Inače, Nemcov je najuticajnija opoziciona figura ubijena u 15-godišnjoj vladavini Vladimira Putina. Ruski predsednik je njegovu smrt nazvao sramotnom tragedijom, a Kremlj negira ikakvu umešanost.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Hina)