RODITELJI, PAŽNJA! Vakcine švercuju iz Bosne u smrznutom povrću!

Roditelji se masovno obraćaju medicinskim sestrama koje privatno poznaju kako bi njihovim bebama dale vakcinu

Petovalenthih vakcina za bebe "pentaksin" u apotekama u domovima zdravlja u Srbiji nema već dva meseca. Zbog toga su građani Srbije prinuđeni da vakcine kupuju u Republici Srpskoj i prenose preko granice između zamrznutih kesa graška. Pedijatri upozoravaju roditelje da deci nikako ne daju švercovane vakcine.

- Vakcina mora da poseduje hladni lanac i da se po propisu transportuje. Valjati vakcine među povrćem je kriminal. Zato sestre u domovim zdravlja i neće da daju deci te vakcine. To bi bilo prodavanje magle ljudima jer ta doza može da bude neefikasna - kaže za pedijatar Jasminka Kuprešanin.

Ova vakcina štiti bebe od bolesti kao što su difeterija, tatanus, veliki kašalj, hemofilus influence B i dečija paraliza. Kako ih nema u našoj zemlji roditelji su prinuđeni da ih švercuju iz okolnih zemalja, ni manje ni više nego između kesa smrznutog graška i karfiola.

Međutim, te vakcine medicinske sestre u domovima zdravlja ne žele da daju bebama jer je opasno iz razloga da su vakcine možda oštećene i izgubile svoja svojstva.

Roditelji se zatim obraćaju medicinskim sestrama koje poznaju privatno i mole ih da ih daju deci - priča izvor za iz Ministarstva zdravlja i dodaje da su njima ruke povodom toga vezane.

Vakcine se švercuju iz Banjaluke, Bjeljine ali i iz Mađarske, Makedonije pa i Grčke.

Ministarstvo zdravlja najavljuje da će novi kontigent od 60.000 vakcina stići početkom marta i dodaju da je nestašica vakcine "pentaksim" nastala zato što izabrani dobavljač "Sanofi" zbog problema u proizvodnji nije na vreme dostavio predviđene količine vakcina Institutu "Torlak".

- Kao da živimo u Kinšasi! Vreme je da dete bude revakcinisano, a nama su ruke vezane. Nemoćna sam. - kaže ogorčena Marija Aćimović, majka iz Beograda.

Aleksandar Tucović iz Agencije za kontrolu lekova i medicinskih sredstava kaže da je Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" odgovoran za uvoz i nabavku vakcina.

- Nisu tražili dozvolu za novi uvoz vakcina. poslednji sertifikat za uvoz 2.100 doza "pentaksima" izdali smo "Torlaku" 3. februara. Trenutno nemamo ni jednu seriju vakcine "pentaksim" koja čeka kontrolu - kaže Tucović.

Međutim, izuzetak je Dom zdravlja Vračar u Beogradu. Oni imaju dovoljne doze petovalentnih vakcina ali su one namenjene samo deci sa teritorije pomenute opštine i kojoj prema kartonu vakcinacije sleduje doza.

(Telegraf.rs)