Napad proruskih snaga na Marijupolj će prekršiti primirje i pokazati da su zločinci koji žele rat

Nemački šef diplomatije rekao je da proruske snage moraju da obustave vojnu aktivnost i da je "zadatak Moskve da na njih izvrši dodatni pritisak"

Šef nemačke diplomatije Frank Valter-Štajnmajer upozorio je danas Rusiju protiv dalje eskalacije konflikta u Ukrajini i istakao da bi napad proruskih snaga na lučki grad Marijupolj bilo jasno kršenje međunarodno dogovorenog mirovnog sporazuma.

Ukrajinska vojska je optužila Rusiju za slanje dodatnih tenkova i vojnika ka gradu Novoazovsku, na obali Azovskog mora, 50 kilometara istočno od Marijupolja, preneo je Rojters.

SPORAZUM, NJET! Ruski tenkovi, naoružanje i borci ušli u Ukrajinu!

Štajnmajer je rekao novinarima tokom posete Keniji da iz Ukrajine stižu "protivrečne poruke" i da izveštaji o napredovanju proruskih snaga ka Marijupolju još nisu potvrđeni. Šef nemačke diplomatije je dodao da će o situaciji u Ukrajini razgovarati sa svojim kolegama iz Francuske, Rusije i Ukrajine na sastanku u utorak u Parizu.

U intervjuu za sutrašnje izdanje nemačkog dnevnika "Bild", Štajnmajer je kazao da bi "nepredovanje ka Marijupolju bilo jasno kršenje sporazuma (iz Minska)". Upitan gde za njega leže crvene linije u ukrajinskom konfliktu, Štajnmajer je rekao da su one iscrtane u sporazumu iz Minska, preneo je AFP.

Štajmajer je kazao da postoje "prvi znaci" koji bi mogli da vode "do izvesnog popuštanja", uključujući razmenu zarobljenika, kao i spremnost za povlačenje teškog naoružanja na ključnim tačkama.

Proruske snage moraju da obustave vojnu aktivnost, rekao je Štajnmajer i dodao da je "zadatak Moskve da na njih izvrši dodatni pritisak".

- To sam takođe rekao svom ruskom kolegi u brojnim telefonskim razgovorima proteklih dana - naveo je Štajnmajer.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da su nove sankcije Rusiji opcija ukoliko se mirovni sporazum krši.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju za gomilanje vojnika i oružja na istoku Ukrajine u sukobu koji je nastavljen uprkos zvaničnom stupanju na snagu prekida vatre 15. februara.

(Telegraf.rs /Tanjug)