Čokoladni raj u Parizu otvorio ekskluzivni klub

Ritual je uvek isti: nožem se oguli čokolada, proveri sastav, pažljivo proba, a potom tanjir počisti hlebom i vodom. Članovi kluba ne moraju da budu stručnjaci, najvažnije je da uživaju u udovoljavaju svojim čulima

Hram ljubitelja kakaoa u Parizu predstavlja ekskluzivni klub "Čokolit Munćers" gde članovi dolaze da bi probali najnovije ukuse i eksperimentalne kreacije francuskih majstora čokolade. Za njih, čokolada nije samo grešno zadovoljstvo, već poslastica za telo i dušu.

- Klub zaista čini čuda za mene - za moj moral. Zadovoljstvo je videti sve ove ljude ovde koji probaju čokoladu. To je uvek nešto pozitivno i korisno - kaže Segolen Leroj iz kluba. Pudinzi, musovi, keks, sladoled - postoji čokolada za svačiji ukus.

Osnovan pre 30 godina, klub sada broji 150 članova koji se okupljaju pet puta godišnje. Ritual je uvek isti: nožem se oguli čokolada, proveri sastav, pažljivo proba, a potom tanjir počisti hlebom i vodom. Kao i kod dobrog vina, ukus bi trebalo da bude bogat i kompleksan.

- Postoje različiti kriterijumi kada je reč o ukusu, uživanju i teksturi. A tu je i miris. Postoje brojni znaci na osnovu kojih možete izabrati dobru crnu čokoladu - kaže Pjer Erme, poslastičar specijalizovan za čokoladu.

Kristijan Konstant, proizvođač čokolade, unuk je i sin proizvođača vina.

- Kao unuk i sin vinara za mene je vino uvek bila osnova mogu ukusa za čokoladu, jer sam brzo shvatio da postoji dosta analogija između to dvoje - rekao je on.

I pored ekskluzivnosti, članovi kluba ne moraju da budu stručnjaci. Najvažnije je da uživaju u udovoljavanju svojim čulima tako što će jesti što je moguće više dobre čokolade.

(Telegraf.rs / Tanjug)