NETANJAHU POZVAO JEVREJE: Dođite u Izrael, Evropa je opasna!

Izraelski premijer je poziv uputio danskim Jevrejima posle napada u Kopenhagenu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo je pozvao Jevreje iz Evrope da se usele u Izrael, nakon smrtonosnog napada na sinagogu u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu.

Glavni rabin Danske izjavio je da je razočaran pozivom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua evropskim Jevrejima da se usele u Izrael nakon dvostrukog oružanog napada u Kopenhagenu, uključujući jedan na sinagogu u kojem je poginuo mladi čuvar, Jevrejin.

- Teror nije razlog preseljenja u Izrael - rekao je rabin Jair Melhior, preneli su izraelski mediji.

- Cenimo poziv, ali mi smo danski državljani, ovo je naša zemlja - rekao je Dan Rosenberg Asmusen, predsednik Jevrejskog društva u Danskoj.

- Osećam se jednako sigurnim na ulicama danas kao što sam se osećao i dan pre napada. Ne možemo ništa uraditi povodom toga i to je rizik koji postoji - rekao je član jevrejske zajednice Bent Bograd.

- Jevreji su ubijeni na evropskom tlu samo zato što su Jevreji. Taj talas napada će se nastaviti. Ja kažem Jevrejima Evrope, Izrael je vaš dom - rekao je Netanjahu danas na sednici Vlade.

Netanjahu je to rekao nekoliko sati nakon što je mladi čuvar, Jevrejin, pogođen dok je trajala ceremonija u sinagogi, što je drugi jučerašnji napad u Kopenhagenu, kako prenose izraelski mediji.

Isti poziv Parizu

Izraelski premijer je isti poziv uputio francuskim Jevrejima posle napada u Parizu prošlog meseca, u kojem je ubijeno 17 ljudi, uključujući četvoricu muškaraca u košer supermaketima.

(Telegraf.rs / AlJazeera)