Srpski avion-ubica uterao strah u kosti džihadistima Islamske države!

Verzija aviona "teksan" kojom raspolaže Irak nema mogućnost naoružanja, dok srpska "lasta" može poneti gotovo sve vrste naoružanja

Irak koristi srpski avion "Lasta" u borbama protiv Islamske države, jer avioni kojima raspolaže iračka vojska nemaju mogućnost da budu naoružani. "Lasta" može da ponese do 220 kilograma ubojnih sredstava, a što je još bitnije naši avioni imaju univerzalne držače, tako da se na njih mogu kačiti bombe proizvedene u Rusiji, Francuskoj, SAD...

Iako su Iračani na raspolaganju imali mnogo naprednije avione, poput američkog školskog aviona T-6A "teksan II", bili su prinuđeni da pređu na srpsku "Lastu" iako joj to nije primarna namena.

- Verzija "teksana" kojima raspolaže iračka vojska nije naoružana i nema mogućnost da bude naoružana. Za razliku od njih "lasta" može da ponese kontejnere sa mitraljezima 7,62 i 12, 7 milimetara ili bombe težine do 100 kilograma - objašnjava vojni analitičar Aleksandar Radić.

On takođe dodaje da su irački helikopteri "mi-17" koji dejstvuju protiv boraca ISIL-a,  naoružani po osnovu ugovora koji su Iračani imali sa SDPR - om.

Karakteristike: Dužina - 7,97 metara; Razmah krila - 9, 71 metar; Najveća brzina - 320 km/h; Posada - dva člana;

Prva od 20 naručenih "lasta" Iraku je isporučena juna 2010. godine, a poslednja jula 2011. godine. U međuvremenu, iračko vazduhoplovstvo ojačano je i sa nekoliko ruskih jurišnih aviona "su-25", kao i ruskim helikopterima "mi-28".

(Telegraf.rs/ Blic)