SILOVANJA DECE, TEŠKA UBISTVA, ZLOSTAVLJANJA: Ovo su najstrašnija krivična dela srpskih maloletnika!

U statističkim istraživanjima o maloletnim počiniocima krivičnih dela obuhvaćeni su maloletni učinioci krivičnih dela – lica koja su u vreme izvršenja krivičnog dela imala navršenih 14, a nisu napunila 18 godina, prema kojima postupak po krivičnoj prijavi nije pokrenut ili je pripremni postupak obustavljen, kao i prema kojima je krivični postupak pred većem pravnosnažno završen

Sve je više maloletnika koji počinjavaju brojna krivična dela. Vršnjačko nasilje, tuče, zlostavljanje su samo neka od krivičnih dela, a nije izuzetak da maloletnici učine i najteža krivična dela poput ubistva, teškog ubistva i silovanja.

Republički zavod za statistiku je izneo podatke u periodu od 2004. do 2013. godine kada su u pitanju krivična dela maloletnika. Krivični postupak prema maloletnicima pokreće se u svim slučajevima samo po zahtevu javnog tužioca za maloletnike, koji je obavezan da do kraja učestvuje u tom postupku. Javni tužilac podnosi zahtev za pokretanje pripremnog postupka.

Postupak prema maloletniku u prvom stepenu vodi se pred sudijom za maloletnike i većem za maloletnike višeg suda.

U statističkim istraživanjima o maloletnim počiniocima krivičnih dela obuhvaćeni su maloletni učinioci krivičnih dela – lica koja su u vreme izvršenja krivičnog dela imala navršenih 14, a nisu napunila 18 godina, prema kojima postupak po krivičnoj prijavi nije pokrenut ili je pripremni postupak obustavljen, kao i prema kojima je krivični postupak pred većem pravnosnažno završen.

U 2004. godini podneto je 374 krivičnih prijava za prekršaje koji se karakterišu kao krivična dela protiv života i tela, u 2005. godini ih je bilo 402, i taj broj raste, a najviše ih je bilo 2008. godine, čak 592. U 2013. godini 404.

U 2013. godini kada su poslednji put rađena istraživanja počinjeno je šest maloletničkih ubistava. Četiri ubistva su počinili muškarci, a dva devojčice.

Prema ovoj statistici, kada se uzme u obzir starost počinioca, ubistvo je počinio jedan petnaestogodišnjak, 2 šesaestogodišnjaka, 3 sedamnaestogodišnjaka.

U ovoj godini je počinjeno čak 8 slučajeva krivičnog dela koje je okarakterisano kao teško ubistvo. Ovo krivično delo je počinio jedan četrnaetogodišnjak, čak 4 petanaestogodišnjaka, 2 šesnaestogodišnjaka i 1 sedamaestogodišnjak.

Tokom 2013. godine maloletnici su izvršili 3 otmice. Ovo krivično delo su izvršila 2 šesnaestogodišnjaka i 1 sedamnaestogodišnjak.

Krivično delo silovanja tokom 2013. godine izvršeno je 13 puta, čak 6 šesnaestogodišnjaka, 7 petnaestogodišnjaka, 5 šesnaestogodišnjaka i 3 sedamnaestogodišnjaka.

Za osuđene maloletnike – učinioce krivičnih dela prikazani su podaci o izrečenoj kazni – meri: maloletnički zatvor, mere upozorenja i usmeravanja (disciplinske mere), mere pojačanog nadzora i zavodske mere, kao i podaci o merama bezbednosti, ranijoj osudi.

Pod pojmom maloletni učinilac krivičnog dela podrazumeva se učinilac krivičnog dela koji je u vreme izvršenja krivičnog dela imao navršenih 14, a nije navršio 18 godina starosti, a krivično delo je učinio kao: izvršilac, saizvršilac, podstrekač ili pomagač.

Mlađi maloletnik je lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo četrnaest, a nije navršilo šesnaest godina. Mlađem maloletniku mogu se izreći samo vaspitne mere.

Stariji maloletnik je lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo šesnaest, a nije navršilo osamnaest godina. Starijem maloletniku mogu se izreći vaspitne mere, a izuzetno može se izreći i kazna maloletničkog zatvora.

Lice koje u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršilo četrnaest godina nije krivično odgovorno, tj. ne mogu mu se izreći krivične sankcije ni primeniti druge mere.

Vaspitne mere su:

1. mere upozorenja i usmeravanja (pre donošenja Zakona to su bile disciplinske mere): sudski ukor i posebne obaveze;

2. mere pojačanog nadzora: pojačan nadzor od strane roditelja, usvojioca ili staraoca; pojačan nadzor u drugoj porodici; pojačan nadzor od strane organa starateljstva; pojačan nadzor uz dnevni boravak u odgovarajućoj ustanovi zavaspitavanje i obrazovanje maloletnika; posebne obaveze uzmeru pojačanog nadzora;

3. zavodske mere: upućivanje u vaspitnu ustanovu; upućivanje u vaspitno-popravni dom; upućivanje u posebnu ustanovu za lečenje i osposobljavanje.

(Telegraf.rs)