Sahranjen jedan od poslednjih Dražinih ravnogoraca!

Svetozar Filipović (91) sahranjen je u mornaričkoj uniformi, jer je bio podoficir Kraljevske mornarice. Nije bilo vojnih, ni državnih počasti

Na mesnom groblju u Brežđu juče je sahranjen Svetozar Filipović  (91), poslednji vojnik Dragoljuba Mihailovića, koji je Ravnogorskom pokretu pristupio 1941. godine. Njegovom ispraćaju uz članove porodice, prisustvovalo je i nekoliko stotina prijatelja, poštovalaca Ravnogorskog pokreta, koji su došli iz cele Sebije.

Sahranjen je u mornaričkoj uniformi, jer je bio podoficir Kraljevske mornarice. Nije bilo vojnih ni državnih počasti.

Svetozar Filipović rođen je u Brežđu. Posle niže gimnazije obreo se u Kumboru, u Nižoj pomorskoj akademiji gde ga je zadesio Aprilski rat. Kao kadet vojske u kapitulaciji, vratio se kući, i već 15. maja, čuvši da na Suvoboru ima Kraljevske vojske koja neće da se preda našao se kod Draže kao njegov 27 vojnik.

Učestvovao je u prvim borbama četnika i partizana protiv nemaca kod Gornjeg Milanovca, poznavao je Žikicu Jovanovića Španca i posećivao majore Aleksandra Mišića, sina slvnog vojvode, i Ivana Fregla, koji su imali štab u Struganiku. U vreme Tita bio je hapšen 16 puta.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)