HRVATI ZABRANILI SRPSKA PISMA NA ĆIRILICI: Vratili ih u Srbiju sa natpisom "zabranjeno"!

Pisma su upućena mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju, vladici slavonskom Jovanu i predsedniku Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Miloradu Pupovcu. Na vraćenim pismima je stajala nalepnica na kojoj je bilo štiklirano polje "zabranjeno"

Nevladina organizacija Naša Srbija poslala je čestitke za pravoslavni Božić na više adresa u Hrvatskoj, ali su im se pisma vratila jer su, kako navode u toj organizaciji, adrese bile ispisane ćirilicom, piše beogradska štampa.

Pisma su upućena mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju, vladici slavonskom Jovanu i predsedniku Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Miloradu Pupovcu. Na vraćenim pismima je stajala nalepnica na kojoj je bilo štiklirano polje "zabranjeno"! U organizaciji Naša Srbija tvrde da se isto desilo i pre godinu dana.

- Očekivali su da će se ulaskom Hrvatske u EU nešto promeniti po pitanju položaja Srba. Međutim, očigledno je da do toga nije došlo. Strašno je da u Nemačkoj, kad pošaljete pisma na ćirilici, njih prevedu i pošalju na pravu adresu, dok u Hrvatskoj to predstavlja nerešiv problem - kaže Mina Milićević, direktorka ove organizacije.

Ovakvim postupkom narušavaju se osnovna pravila Srba koji žive u Hrvatskoj, izjavio je Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica za beogradsku štampu.

- Hrvatska je obavezna da u opštinama u kojima živi više od 33 odsto Srba, omogući da se na svim javnim ustanovama - školama, vtićima, poštama, policijskim stanicama i slično, nalaze table sa dvojezičnim natpisima - rekao je Linta.

Kako je istakao, u celoj Hrvatskoj ne postoji nijedna tabla na ćirilici sa nazivom grada ili opštine. 

- Kad imate takvu situaciju, kako od službenika u poštama možete očekivati da se ponašaju u skladu sa Ustavom, zakonima i ljudskim pravima?! - upitao je Linta. On je dodao da bi Ministarstvo spoljnih poslova trebalo da reaguje i da zatraži od Hrvatske da poštuje prava svih svojih građana.

Vladika Porfirije, kao ni Milorad Pupovac, juče nije želeo da komentariše ovaj slučaj.

(Telegraf.rs)