FRANCUSKA NA UDARU TERORISTA: Nove talačke krize, građani u strahu od džihadista (VIDEO)

Policija je navodno odmah nakon ubistva braće Saida i Šerifa Kuačija dobila dojavu o talačkim krizama u Versaju i u Monpeljeu

Francuska tone u haos. Posle policijske akcije u kojoj su likvidirane ubice novinara magazina "Šarli Ebdo" u Francuskoj su u toku dve nove talačke krize, jedna u Monpeljeu, a druga u Versaju.

Policija je navodno odmah nakon ubistva braće Saida i Šerifa Kuačija dobila dojavu o talačkim krizama u Versaju i u Monpeljeu. Specijalci su uz podršku helikoptera krenuli na oba mesta. U Monpeljeu su naoružani napadači upali u jednu zlataru i uzeli zaposlene radnike za taoce.

20:59 Ubijeni otmičar u jevrejskom supermarketu Amedi Kulibali (32) izjavio je ranije danas, tokom telefonskog razgovora sa televizijskim kanalom BFMTV da je sinhronizovao svoju akciju sa braćom Kouči, kao i da ga je finansirala Islamska država.

20:02 Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je večeras da će "preduzeti sve potrebne mere" da zaštiti francuski narod.

On je upozorio da Francuska nije završila sa pretnjama čija je meta, te da će zaštita javnih mesta biti još jača. Takođe, istakao je i da ne treba "mešati stvari".

- Ti fanatici nemaju nikakve veze sa muslimanskom verom - naglasio je Oland.

19:56 Tokom akcije u kojoj su ubijena braća Kuači, ranjena su dva policajca. Jedan je u kritičnom stanju, a drugi policajac je ranjen u nogu, preneli su francuski mediji.

19:40 Jedan od napadača na redakciju magazina "Šarli Ebdo" rekao je za francusku TV da ga je poslala i finansirala Al Kaida, prenosi AFP.

19:31 Nekoliko sati nakon akcije francuskih specijalaca u kojoj su ubijena braća Kuači, mediji u toj zemlji objavili su i video snimak dramatične akcije policije.

19:18 Prema nepotvrđenim informacijama, u Monpeljeu je zapravo reč o pljački zlatare. Reč je o kriminalnoj radnji, a ne terorističkom činu.

Strah je prisutan u celoj zemlji, čak i u mestima koja su kilometrima udaljena od Pariza.

- Stanje je dramatično. Čak i u  Tuluzu, koji je skroz na jugu Francuske i daleko od mesta u kojim je talačka kriza, zaposleni su u toku dana u osnovnim školama pretresali đacke torbe i nisu dozvoljavali roditeljima da uđu u školu - kazu za Telegraf meštani ovog grada, koji su zeleli da ostanu anonimni.

(Telegraf.rs)