OPLELI I PO SLOBI: Francuski novinari koje su teroristi pobili ismevali Miloševića! (FOTO)

Bivši predsednik SRJ imao je tu "čast" da se nađe na naslovnoj strani satiričnog pariskog časopisa, a na crtežu je naglašeno da je on čovek koji daje prazna obećanja. Nije samo on bio meta francuskih satiričara, već i srpske snage koje su se borile na Kosovu, kao i bombardovanje naše zemlje

Stravična tragedija u Parizu dogodila se 7. januara kada je 12 ljudi poginulo od strane naoružanih napadača, koji su želeli da se osvete zbog ironije i satire francuskog časopisa o njihovoj religiji. "Šarli Ebdo" se nije bavio samo kritikom radikalnog islama, već svih religija, pa i nereligijskih radikalnih stavova.

Nikome nisu ostali dužni, a redakcija "Šarli Ebdoa" je to potvrdila tokom devedesetih godina kada su ismevali bivšeg predsednika SRJ, Slobodana Miloševića. Na jednoj naslovnoj strani satiričnog časopisa našao se srpski političar sa naslovom " Milošević o projektima".

Na crtežu je naglašeno da je on čovek koji daje prazna obećanja, a tadašnji predsednik SRJ na to odgovara: "Prezentovaću vam ništa na Kanalu plus".

Karikaturisti francuskog nedeljnika su potkačili Srbiju, i to više puta. Najčešće smo dobijali pažnju tokom NATO bombardovanja kada su srpske snage dospele na naslovnu stranu "Šarli Ebdoa". Naravno, prikazane su u negativnom kontekstu.

Na jednoj naslovnoj strani, srpski vojnici na "Proleće u Prištini" ostavljaju iza sebe leševe silovanih žena i žale se kako nedostaje žena u gradu.

Najmorbidnija, možda od svih karikatura, je sa naslovom "Srceparajući oproštaj Srba od Kosova". Na crtežu se vidi vojnik kako ljubi odrubljenu žensku glavu i govori joj "Otići...", a mrtva glava progovara "...je mala smrt".

"Šarli Ebdo" deluje od 1969. godine, ima čvrste antireligijske stavove u kojima ismejava radikalne stavove islamista, hrišćana i jevreja, ali i ugledne francuske i svetske ličnosti, predstavnike vlasti, policiju, ekstremnu desnicu, političare … uglavnom sve.

Tako smo se i mi kao zemlja našli na nekoliko njihovih naslovnica, naravno, ne u pozitivnom kontekstu.

(Telegraf.rs)