JEZIVA STATISTIKA: Mesečno 10 Srpkinja ilegalno abortira!

Abortusi posle 10. nedelje trudnoće u Srbiji se rade isključivo uz lekarsko odobrenje uglavnom zbog ugroženosti majke ili teških anomalija ploda. Ipak, godišnje se na 1.000 legalnih, obavi 120 ilegalnih abortusa

U Srbiji se svakog meseca prekine najmanje 10 trudnoća koje su starije od dva i po meseca, iako to zakon strogo zabranjuje. U poodmakloj trudnoći legalno se uradi najmanje 1.000 abotusa godišnje pokazuju zvanični podaci.

Kako piše "Informer", takvi abortusi se rade isključivo uz lekarsko odobrenje uglavnom zbog ugroženosti majke ili teških anomalija ploda.

Godišnje se na 1.000 legalnih, obavi 120 ilegalnih abortusa, i to mahom u privatnim klinikama na izričiti zahtev žena. One za njega plaćaju i po nekoliko hiljada evra, a stvari se neretko završavaju tragično po trudnicu.

- Odavno upozoravam da je broj nelegalnih abortusa u Srbiji dramatičan, takvih je bar na desetine mesečno! Ovi prekidi trudnoće najčešće se obavljaju u sumnjivim privatnim klinikama. Žene na taj način kriju identitet jer je, na žalost, u malim sredinama i dalje sramota abortirati. To su veoma opasne intervencije, pa smo imali žene koje su zbog težih posledica završavale kod nas - kaže direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović.

U Kliničkom centru "Kragujevac"kažu da su imali pacijentkinje koje su primali posle nelegalnih abortusa i da su u tim slučajevima uvek obaveštavali policiju.

(Telegraf.rs)