Tadić: Da uradimo ono što je do nas

Ne možemo da rešimo svetsku krizu, ali možemo da smanjimo izdatke, kaže predsednik Srbije

Prioritet Srbije na polju ekonomije je da obezbedi ekonomsku stabilnost i reši problem prekomernog zaduženja, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

"Bez zaduženja nije moguće investirati, a s prekomernim zaduženjem realizacija projekata može da dovede do stanja šoka kao u Grčkoj", rekao je Tadić u intervjuu za Nedeljnik.

On kaže da nijedna zemlja na evropskom kontinentu ne može sama da reši svetsku ekonomsku krizu, pa ni Srbija.

"Ali, možemo da uradimo ono što je do nas - da smanjimo unutrašnje izdatke, racionalizujemo državnu upravu, koristimo unutrašnje resurse, izgradimo elektranu gde god postoje energetski resursi", izjavio je Tadić.

Predsednik Srbije navodi da je neophodno investirati u nauku i obrazovanje, ali i da Srbija treba da iskoristi resurs poljoprivrede.

"Nezaposlenost je najveći problem, to je ono što me brine", kaže on i dodaje da postoji čitav niz zakona i agencija koji su potpuno nepotrebni.

"Da li sam zadovoljan ekonomistima u Vladi? Možda u datim okolnostima i nismo mogli bolje. Neki koje smo pitali da uđu u Vladu nisu hteli. Politikom se bave oni koji žele", rekao je Tadić.

On dodaje i da je više onih koji ne žele da prihvate odgovornost, a žele da kritikuju, i kad ima i kad nema razloga.

Tadić kaže da infrastruktura uvek mora da bude u rukama srpske države i da ne može da zamisli "budućnost srpske ekonomije bez Elektroprivrede Srbije koja bi uvek bila u u većinskom vlasništvu države".

(Telegraf.rs)