Osam moćnih saveta Nade Macure protiv olujnog vetra, onaj pod brojem 1 je zakon!

Portparol Hitne pomoći i ovog puta pomoći svima da prežive nalete hladnog strujanja vazduha, a posebno ističe značaj hrane pomoću koje ćete sačuvati zdravlje

Olujni vetar šiba bez pauze, a portparol Hitne pomoći dr Nada Macura tim povodom dala je osam moćnih saveta koji će svima pomoći da prežive nalete hladnog strujanja vazduha. Dr Macura je posebno istakla hranu koju možete jesti da sačuvate zdravlje.

1. Ne izlazite iz kuće

Ako ne morate, ne izlazite iz kuće. To je posebno važno za trudnice, hronične bolesnike, starije ljude i malu decu.

2. Obucite se slojevito

Nosite vunene džempere, kapuljaču, kapu, utoplite noge. Važno je da pore na koži dišu.

3. Pijte tople napitke

Pijte tople napitke, a u čaj koji je mlak nacedite limun.

4. Kad izađete iz kuće, zastanite

Prilikom izlaska iz toplih prostorija na hladan vetar, trebalo bi malo sačekati na hladnoći, nekoliko minuta, da se telo adaptira na novu temperaturu.

5. Jedite jaču hranu

Ne treba držati dijetu, već valja unositi dovoljno vitamina u organizam. Ne smete preskakati obroke.

6. Ne tuširajte se neposredno pred izlazak iz kuće

Nije pametno istuširati se pa izleteti na vetar. Tuširajte se uveče.

7. Pazite kakvu obuću nosite

Zbog moguće poledice u kišnim danima, ne bi trebalo nositi obuću koja se "kliza". Dakle, izbegavajte gumene đonove.

8. Možete pratiti modu i biti zdravi

Strani modni magazini, ističe dr Macura, predvideli su duge džempere kao hit ove sezone. Moderni su dugi i debeli džemperi, slojevito oblačenje, te tako svi građani mogu očuvati svoje zdravlje, a istovremeno biti i u trendu.

JELOVNIK ZA ZIMSKE DANE

Dr Nada Macura istakla je sledeću hranu kao odličnog saveznika u borbi sa olujnim vetrom, a namenjena je relativno zdravim osobama koje moraju da se kreću po ovom vremenu:

1. Topla čorba

2. Belo meso

3. Slaninica povremeno

4. Variva sa eventualnim dodatkom mesa

5. Pasulj sa salatom

6. Povrće (grašak, boranija, kelj)

7. Kupus

*napomena - prilikom pripreme hrane koristiti manje soli, manje ulja i manje masti.

(Telegraf.rs / 24sata)