Vurda iz Babušnice oduševila i Paklenog kuvara!

Vurda se spravlja od najkvalitetnijeg mleka, najbolje kravljeg, a najbolje ide uz kvalitetnu domaću rakiju, po kojoj je takođe karakterističan babušnički kraj

Jedinstveni lokalni specijalitet u babušničkom kraju - vurda, koja se spravlja od mleka, mogla bi da bude pravi gastronomski hit, a neki ovaj proizvod već nazivaju gastronomskim otkrićem 21. veka, kazao je na otvaranju treće po redu “Vurdijade” direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković.

Vurda se spravlja od najkvalitetnijeg mleka, najbolje kravljeg, a najbolje ide, svi se slažu, uz kvalitetnu domaću rakiju, po kojoj je takođe karakterističan babušnički kraj.

Predsednik žirija ovogodišnje “Vurdijade” Saša Mišić, poznat i kao “Paklena kuhinja”, kaže da se ne bi postideo da čak i kao ambasador zemlje ponese bilo gde u svet kao poklon kilogram vurde.

Na ovogodišnjoj “Vurdijadi” učestvovalo je oko stotinu izlagača, a osim domaćih bilo je i gostiju iz Makedonije i Bugarske, koji su prezentovali svoja nacionalna jela.

Vurda se priprema od kravljeg mleka, koje su najpre utopli, zatim mu se dodaje kiselo mleko kako kako bi se mleko ukiselilo, dodaje se i so i kada se masa ohladi dobija se takozvana presna vurda. Ako dovoljno dugo odstoji, vurda prevri a u ovom kraju je za zimu konzerviraju uz suvu papriku i drugo povrće.

(G.P.)