ODLOŽITE KAPE I ŠALOVE: Biće snega, ali tek za tri nedelje!

- Zima će biti nešto hladnija u odnosu na prošlu koja je bila veoma topla. Temperature će se kretati u okviru normale ili će čak biti i viša u odnosu na prosečne vrednosti od 1961. do 1990. godine - rekao je Jugoslav Nikolić, rukovodilac Republičkog hidrometeorološkog zavoda

Rukovodilac Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić izjavio je da će predstojeća zima u Srbiji biti nešto hladnija od prošle, ali temperatura neće izaći iz okvira prosečne tokom više decenija.

- Zima će biti nešto hladnija u odnosu na prošlu koja je bila veoma topla. Temperature će se kretati u okviru normale ili će čak biti i viša u odnosu na prosečne vrednosti od 1961. do 1990. godine - rekao je Jugoslav Nikolić.

Prema njegovim rečima, svake godine u jesen mediji lansiraju neutemeljene priče o "katastrofalno" hladnoj zimi.

- Sezonske prognoze koje RHMZ izdaje za period od sedam meseci, razlikuju se od kratkoročnih i srednjeročnih prognoza i imaju orijentacioni karakter. Nacionalni klimatski centar koristi 12 modela za sezonsku prognozu i tu nema nijednog parametra na osnovu kojeg bi mogli zaključiti da nam predstoji katastrofalno hladna zima - kazao je Nikolić.

On je dodao da su izuzetno niske temperature u Srbiji moguće, ali da hladni periodi neće dugo trajati. Doadao je i da statistički gledano prvi sneg pada 23. novembra, dok se oko 3. decembra pojavljuje snežni pokrivač, a po aktuelnoj mesečnoj prognozi krajem meseca bi kiša mogla da pređe u susnežicu i sneg u Beogradu

- U jednom selu na Pešteru izmeren je temperaturni rekord od minus 39,5 stepeni 1985. godine, ali takvi ekstremi ne traju dugo - rekao je Nikolić.

Dodao je da će srednja temperatura vazduha u Beogradu tokom decembra iznositi oko 1,3 stepena, a u januaru oko 0,9 stepeni.

(Telegraf.rs / Beta)