VEĆI OD TITANIKA: Telegraf vas vodi na Kosta Diademu, najluksuzniji brod u Evropi (VIDEO) (FOTO)

Reporter Telegrafa prvi osetio čari plovećeg čuda vrednog pola milijarde evra, dugačkog 308 metara, teškog 132.500 tona, koje prima oko 5.000 putnika! Pogledajte zašto je Costa Diadema nova Kraljica Mediterana!

Italijanska kompanija za krstarenja Kosta Krosiera tačno dve godine posle tragedije svog broda Kosta Konkordije predstavila je svetu novo ploveće čudo - kruzer Diadema, veći od Titanika, luksuzniji od bilo čega do sada napravljenog za plovidbu i skupog kao nekoliko prosečnih 1000-godišnjih plata prosečnog Srbina ili mesečnih plata Sultana od Bruneja - pola milijarde evra.

Premijera ove države na vodi bila je proteklog vikenda u nekadašnjem našem gradu - Trstu, koji je bio i ostao jedan od najlepših gradova Jadrana, a među odabranima koji su imali tu čast da provedu dan i noć u ovom plovećem gradu našla se i ekipa Telegrafa, kao jedinog portala sa ovih prostora. Vodimo i vas na Diademu, vežite se!

Već na prvi pogled, u Diademu ne možete, a da se ne zaljubite. Grandioznost koja zastrašuje, ali i kompaktnost Lego dizajna, koja vas prosto mami da uđete je odabranu ekipu iz Srbije (koja je privilegiju da poseti brod imala zahvaljujući ekipi iz Sveta krstarenja ) opčinila odmah po prilasku u tršćansku luku. A ono što se desilo unutra, umesto prepričavanja mnogo je lakše proživeti gledanjem dva filmića, koje smo napravili bez pokušaja da išta ulepšamo. I dok su jedni bili iznenađeni brutalno napadnim odabirom boja, drugi su se složili da je Diademin luksuz nalik baroknom luksuzu spavaće sobe Dragane Mirković. Poređenje možda i nije na mestu, posebno kada se zna da ova srpska estradna zvezda (ali ne samo ona, već nijedna druga, čak ni biznismensko-političko-tajkunska) još uvek nije zaplovila Diademom. Obrazloženje su nam dali vrlo brzo: enterijer broda ne kreiraju dizajneri, već psiholozi, koji blještavost i jake boje forsiraju kako putnici nijednog trenutka ne bi osetili mrvicu depresije. Hmmmm...

Ako se već bavimo poređenjima, valja napomenuti i gotovo neverovatan podatak da je Diadema, koju već zovu Kraljicom Mediterana i kao takva koštala za čitavih 100 miliona evra manje nego što su gazde ove luksuzne kompanije morale da izdvoje da potopljenu Konkordiju izvuku iz mulja i odvuku na reanimaciju. Naime, ovaj poduhvat koštao je neverovatnih 600 hiljada evra.

EVO ZAŠTO JE OVO SVETSKO ČUDO NA VODI

Na izgradnji broda radilo je 3.500 radnika i oko 400 preduzimača. Težak je ukupno 132.500 tona, ima 12 spratova, s 19 paluba, dug je 308 metara, sirok 37.5 metara, visok 61.45 metara, kreće se maksimalnom brzinom od 22.5 čvorova (42 km/h), zapošljava 1.300 članova posade iz 40 zemalja (najviše iz Indije i Pakistana). Diadema prima 4.947 putnika u 1.854 kabine, od čega 838 balkonske (emisari Telegrafa bili su smešteni u kabini na 10. spratu sa koje se video ceo Trst), 75 apartmana sa privatnim balkonima i pogledom na more, 254 prozorske i 687 unutrašnje kabine. Ima i 7 restorana, 4D bioskop, ogromno pozorište, 2 bazena i neverovatno veliku kockarnicu.

Poređenja radi, Titanik je bio dugačak 269, a širok 28 metara, dok mu je nosivost bila oko 46.000 tona, brzina 40,6 km/h i mogao je da primi 2.208 putnika. Naravno, u odnosu na vreme u kojem je nastao, Titanik je bio i ostao jedno od svetskih čuda, koje je, nažalost imalo tragičan kraj.

UDES KONKORDIJE POVEĆAO PRODAJU ARANŽMANA

Nasukavanje i potonuće Konkordije kod talijanskog otoka Giglija desilo se u januaru 2012. godine kada je poginulo više od 30 putnika. Iako zvuči bizarno sledeći podatak zapravo najviše oslikava princip funkcionisanja korelacije marketinga i ljudskog uma. Naime, iako je u početku retko ko poželeo da se ponovo popne na neku od paluba kruzera, vrlo brzo desilo se suprotno - navala na aranžmane. Par meseci posle ovog tragičnog događaja promet kompanije Kosta je naglo skočio, broj prodatih aranžmana se povećao, kao i broj novih putnika, koji su poželeli da se prvi put u životu otisnu na putovanje.

Ako vam ovo nije bilo dovoljno, a sigurni smo da nije, drugi način da osetite čari Diademe je i da sami odlučite da zaplovite nekim od Kosta brodova (a u floti ih ima ukupno 14), jer, verovali ili ne, za tako nešto vam nisu potrebni milioni. Naime, kako smo saznali, cene aranžmana kreću se u okviru onih prosečnih za letovanje u Grčkoj, Turskoj, Egiptu...

Želimo vam mirno more!

(Telegraf.rs/ Foto i video: A.J.)

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole uredništva Telegraf.rs