BOG ČUVA SRPSKE MUČENIKE: Kako je zvono sa pravoslavne crkve sprečilo lopove da ukradu nadgrobne ploče ustaških žrtava

Hrvatski lopovi sprečeni su u krađi zvona sa pravoslavne crkve jer je negovo rušenje čuo komšija. Identitet im je otkriven jer je pronađen novčanik jednog od njih kada im se prilikom bekstva prevrnuo kombi

Šest osoba je u septembru oštetilo spomenik žrtvama ustaškog terora i pravoslavnu crkvu u Veljunu, ali je karlovačka policija uspela da otkrije identitet četri osobe protiv kojih će biti podignuta krivične prijave zbog teške krađe i pokušaja krađe metalnih ploča i zvona. Još uvek se radi na otkrivanju identiteta preostale dve osobe.

Hrvatska policija je saopštila da su maloletnica, 28-godišnjak i dvojica 47-godišnjaka osumnjičeni da su između 8. i 14. septembra ukrali i oštetili bronzane ploče sa spomenika poginulim osobama u Drugom svetskom ratu, prenosi Jutarnji.hr.

Isti 28-godišnjak i maloletnica su sa još dve nepoznate osobe 28. septembra, osim metalne ploče sa spomenika, skinuli i bacili na zemlju zvona sa veljunske pravoslavne crkve Hram Preobraženja Gospodnjeg sa namerom da ih ukradu.

Ipak, sprečeni su jer je rušenje zvona čuo komšija. Identitet im je otkriven jer je pronađen novčanik jednog od njih kada im se prilikom bekstva prevrnuo kombi. 

Zbog krađe "kulturnog dobra ili stvari od naučnog, umetničkog, istorijskog ili tehnigkog značaja", koja se tretira kao teška krađa, lopove očekuje kazna od jedne do osam godina zatvora.

Poslanik Milirad Pupovac, koji je nedavno obišao crkvu rekao je da je vreme da Hrvatskoj počne da se razvija svest o poštovanju žrtava iz vremena nacističke okupacije i o zaštiti antifašističkih vrednosti i spomenika.

(Telegraf.rs)