Prvakinja Srbije u atletici: Ostala sam nepokretna posle porođaja u Višegradskoj! GAK: Ispitaćemo slučaj!

Porođajna agnonija Aleksandre Stošić trajala je punih 16 sati nakon čega je na svet donela zdravu devojčicu kojoj je nadenula ime Ivona. Međutim, problem je nastao nekoliko dana kasnije kada je novopečena mama shvatila da je gotovo nepokretna. Iako je u bolnicu ušla kao potpuno zdrava, iz nje su je devetnaest dana kasnije izneli na krevetu. Iz GAK Višegradska kažu da će ispitati slučaj i da je komisija već formirana

U priči proslavljene atletičarke Aleksandre Stošić o tome kako joj se zahvaljujući što speltu okolnosti, što nekim drugim navodno "slučajnim" okolnostima, rođenje deteta pretvorilo u pravu noćnu moru, zasigurno su se pronašle brojne mame koje su preživele jezive porođaje.

Aleksandrina porođajna agnonija trajala je punih 16 sati nakon čega je na svet donela zdravu devojčicu kojoj je nadenula ime Ivona. Međutim, problem je nastao nekoliko dana kasnije kada je novopečena mama shvatila da je gotovo nepokretna. Iako je u bolnicu ušla kao potpuno zdrava, iz nje su je devetnaest dana kasnije izneli na krevetu.

- Sporo sam se otvarala i očekivala sam da će me poroditi carskim rezom ili da će uraditi bilo šta samo da se beba i ja ne mučimo. Međutim, ostavili su me da se porađam 16 sati! A posle porođaja vratili su me u sobu, gde sam tri dana ležala u bolovima. Tek trećeg dana saznala sam šta mi je: povreda sinfize ili pubične kosti. Zbog toga sam nepokretna - priča Aleksandra koja se mesec dana kasnije malo bolje oseća.

Dani provedeni u GAK Višegradska bili su prava muka- nije mogla sama ni do toaleta da ode, a tek nakon višestrukog insistiranja njenog supruga dozoljeni je da u sobi boravi i neko od članova njene porodice. Najteže joj je palo, kako kaže,  što u prvim danima majčinstva nije mogla da uživa jer nije mogla da ustane iz kreveta. Iako je od porođaja prošlo neko vreme, njoj ni danas nije dobro.

- Sve je tako sporo i  ukoliko nekog nema pored mene, kad Ivona poče da plače zna da bude nezgodno. Meni je potrebna pomoć da ustanem, pa dok dođem do nje zna da potraje -  priča Aleksandra za naš portal.

Aleksandra i dalje ima strašne bolove i teško se kreće. Objašnjava kako joj nije jasno zašto je nisu porodili carskim rezom kada su shvatili koliko se muči. Posebno je povređena odnosom zaposlenih dok je ležala u bolnici, jer su znali da viču na nju da mora da se kreće iako je bilo evidentno da ne može da stoji na nogama. Dva puta, kada su je naterali da ustane, onesvestila se od bola.

- Rečeno mi je da su u problemu jer imaju samo jednu ženu koja dežura na tri sprata. Meni je jasno da je puno porodilja, al nie mi jasno da u bolniu odem potpuno zdrava, a vratim se u ovakvom stanju - priča proslavljena atletičarka.

Iz uprave GAK Višegradska rečeno je da će se pažljivo ispitati tok Aleksandrinog lečenja, ako i da je komisija već formirana.

"Upravi Klinike se pacijentkinja nije obratila, ali će Uprava pažljivo ispitati kvalitet i tok celokupnog lečenja pacijentkinje Stošic Aleksandre tako što ce posebna Komisija koja je već formirana, izvršiti unutrašnji stručni nadzor nad radom zdravstvenih radnika tokom pružanja zdravstvenih usluga ovoj pacijentkinji i ustanoviti da li je bilo stručnih propusta. Inače, dijastaza (razmicanje) pubične sinfize posle porođaja je prolaznog karaktera i ne ostavlja nikakve trajne posledice. Događa se u svetu, a i kod nas, jednom na oko 300 porodjaja. Pacijentkinji Stošić je odmah posle porodjaja dijagnostikovana najblaža forma dijastaze (razmicanje 1 cm), i pruženo lečenje i nega uključujući ortopeda KCS koji je, nakon 2 nedelje hospitalizacije odobrio da se pacijetkinja otpusti sa Klinike uz patronažni režim nadležnog Doma zdravlja i kontrolu nadležnog ortopeda po potrebi", naveli su sa ove klinike.

(M. B.)