MMF oborio prognozu rasta BDP-a Srbije

Prema najnovijim prognozama MMF-a, potrošačke cene u Srbiji će ove godine porasti 2,3 odsto, a naredne godine za 3,4 odsto, dok će stopa nezaposlenosti u 2014. porasti na 21,6 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 21 odsto

U odnosu na prolećnu prognozu, MMF je snizio projekciju rasta privrede Srbije za ovu godinu sa 1,0 odsto na negativan rast od 0,5 odsto, kao i prognozu za 2015. godinu sa prvobitno predviđenog rasta od 1,5 na 1,0 odsto.

Prema najnovijim prognozama, potrošačke cene u Srbiji će ove godine porasti 2,3 odsto, a naredne godine za 3,4 odsto, dok će stopa nezaposlenosti u 2014. porasti na 21,6 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 21 odsto, a u narednoj godini skočiti na 21,8 odsto.

Kada je reč o bilansu tekućih plaćanja, Srbija bi ove godine trebalo da registruje deficit od 6,1 odsto, a naredne godine manjak od 5,1 odsto.

undefined

Prema oktobarskom izveštaju objavljenom na veb sajtu MMF-a, zemlje jugoistočne Evrope će ove godine imati sporiji rast zbog katastrofalnih majskih poplava, koje su naročito pogodile Bosni i Hercegovinu i Srbiju, dok će se iduće godine zemlje ovog regiona vratiti na staze rasta, zahvaljujući obnovi poplavom uništenih područja i rastu zapošljavanja.

Za Hrvatsku, MMF prognozira pad privredne aktivnosti od 0,8 odsto za ovu godinu, i rast od 0,5 odsto u idućoj godini, za Bugarsku predvidja rast od 1,4 odsto u ovoj i od 2,0 odsto u 2015. godini, a za Rumuniju rast od 2,4 odsto ove godine, odnosno 2,5 odsto dogodine.

Uoči godišnjih sastanaka MMF-a i Svetske banke ove sedmice u Vašingtonu, Fond je danas snizio i prognoze rasta za svetsku privredu i sada očekuje da će rast globalnog BDP-a ove godine biti 3,3 odsto, dok bi iduće godine rast trebalo da iznosi 3,8 procenata.

Nasuprot tome, Fond je povećao prognozu rasta privrede SAD sa ranijih 1,7 na 2,2 odsto ove godine, dok je predviđanje za 2015. ostalo nepromenjeno na 3,1 procenat.

(Telegraf.rs)