O NJEMU PRIČA CEO SVET: Srpski hirurg koji je čoveku bez lica napravio novo! (FOTO) (VIDEO)

Slučaj mladića Ričarda Norisa, koji je tokom lova slučajno sebi pucao u lice, a zatim narednih 15 godina živeo kao pustinjak sa maskom na licu, podigao je Ameriku na noge. I dok u Srbiji donora nema ni za standardne transplantacije bubrega, jetre, srca, rožnjače, u Americi, kako kaže srpski hirurg Branko Bojović, koji je Ričardu podario novo lice, tih problema nemaju

Poznati plastični hirurg Branko Bojović, koji je sa timom lekara u Medicinskom centru Univerziteta Merilend u Americi uradio transplantaciju lica Ričardu Norisu, učestvuje na 4. kongresu Srpske ortopedsko traumatološke asocijacije SOTA, koji je počeo u Beogradu.

Do sada je u svetu urađeno nešto više od tridesetak transplantacija lica, ali se ova koja je urađena Ričardu Norisu pamti kao jedna od najkompleksnijih i najvećih, gde je postignut najbolji estetski rezultat.

Bojović je pred otvaranje kongresa rekao da se ove transplantacije još vode kao eksperimentalne i da se u SAD rade samo u četiri zdravstvena centra.

Slučaj mladića Norisa, koji je tokom lova slučajno sebi pucao u lice, a zatim narednih 15 godina živeo kao pustinjak sa maskom na licu, podigao je Ameriku na noge. I dok u Srbiji donora nema ni za standardne transplantacije bubrega, jetre, srca, rožnjače, u Americi, kako kaže Bojović, tih problema nemaju, čak ni sa doniranjem lica.

- Ljudi su imali priliku da vide šta znači kada pacijent dobije takav poklon. Nekim ljudima već na vozačkim dozvolama stoji saglasnost da žele ne samo da doniraju unutrašnje organe, već i lice - objašnjava Bojović.

Jedan od predavača na kongresu je i Milan Stevanović, začetnik mikrohirurgije u Srbiji i direktor programa mikrohirurške edukacije u SAD, koji kaže da je mikrohirurgija u Srbiji na veoma visokom nivou, da je to naporan posao koji traži izuzetnu fizičku i psihičku sposobnost, jer intervencije traju između tri i 30 sati, pa je to jedan od razloga zbog čega se malo lekara odlučuje na ovu specijalizaciju.

On je naveo da je u svetu novina korišćenje robota, koji preuzimaju primat u mikrohirurgiji, kardiohirurgiji, urologiji, ginekologiji i da se sada u SAD radi oko 20 odsto operacija robotima.

- Medicina će se kompletno izmeniti u narednih 20 godina, zato što će funkciju interniste ili lekara opšte prakse zameniti kompjuter - naglasio je Stevanović.

Četvrti kongres Srpske ortopedsko traumatološke asocijacije - SOTA, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a svečano ga je otvorio državni sekretar Vladimir Đukić.

Đukić je rekao da je cilj ovakvih skupova da se razmene iskustva, a u narednih dva i po dana lekari iz Srbije imaće priliku da čuju koje su to inovacije u svetu medicine. Cilj je da se naučena znanja što pre implementiraju u svakodnevnu hiruršku praksu.

Kongresu prisustvuju najveća imena svetske ortopedije i mikrohirurgije, a među njima i predsednik Svetske ortopedske asocijacije - SICOT Keith DK Luk, predsednik Evropske ortopedske asocijacije EFORT Manuel Casiano Neves.

(Telegraf.rs / Tanjug)