Top-lista zemalja u kojima je najbolje ostariti. Nećete verovati na kom mestu je Srbija! (FOTO)

Prema podacima sajta helpage.org na prvom mestu na listi 96 zemalja u kojima je najbolje ostariti našla se Norveška. Srbija na poražavajućem 78. mestu!

Prema podacima sajta helpage.org na prvom mestu na listi 96 zemalja u kojima je najbolje ostariti našla se Norveška. Odmah za njom rangirale su se Švedska, Švajcarska i Kanada, a među prvih pet upala je i Nemačka.

U zlatnoj sredini našle su se Rumunija, Mađarska, Kina, Albanija, Malta, Bugarska i Brazil, dok je Srbija završila na 78. mestu!

Svakako treba da budemo zadovoljni što smo se uopšte našli na ovoj listi, no nije zgoreg istaći da se Srbija, nažalost, najlošije plasirala među bivšim jugoslovenskim republikama.

Naime, Slovenija je zauzela najbolje - 29. mesto, dok su se Hrvati našli na 67., a Crnogorci na 68. mestu.

Prema parametrima izloženim u opisu Srbije između ostalog piše da je više od dva miliona ljudi starije od 60 godina, što je 21,6 odsto populacije. Godine 2030. taj procenat će prema proračunima ovog sajta iznositi 26,8, a 2050., dramatična brojka će iznositi 36,4 odsto!

Srbija najbolje stoji po pitanju novčanih primanja starijih lica (indeks 49), potom sledi zdravstveno osiguranje (indeks 62) koje je "srednje vrednosti", da bi prema pisanju sajta najlošije parametre imala u oblasti građanskih sloboda (indeks 54), javnog prevoza (indeks 50) i socijalnog umrežavanja (indeks 76).

(Telegraf.rs)