Tela dece u Belgiji, sahrana u sredu i četvrtak

U Lomelu će na zajedničkoj ceremoniji u sredu biti sahranjeno 15 dece i dvoje odraslih, a u četvrtak u Luvenu će se obaviti sahrana sedmoro dece iz tog kraja

Belgija se priprema da se oprosti od 22 dece i šestoro odraslih, poginulih u autobuskoj nesreći u Švajcarskoj, koji će biti sahranjeni u sredu i četvrtak. 

U Lomelu će na zajedničkoj ceremoniji u sredu biti sahranjeno 15 dece i dvoje odraslih, a u četvrtak u Luvenu će se obaviti sahrana sedmoro dece iz tog kraja, prenosi AFP.

Komemoraciji u crkvi Svetog Petra prisustvovaće porodice i prijatelji, članovi školske zajednice, a kamerama neće biti dozvoljen ulazak u crkvu, rekao je otac Dikr de Gendt, a prenosi agencija Belga.

On je dodao da će ispred crkve biti montirana dva velika ekrana. Sahrane jednog nastavnika, dva vozača i još jedne odrasle osobe obaviće se u krugu porodice.

Kraljevska palata saopštila je da će kralj Albert II i kraljica Paola prisustvovati sahranama, a gradonačelnik Lomela najavio je dolazak holandske kraljevske porodice.

Većina od 24 povređene dece vratila se kući u četvrtak i petak. Jedna od četiri ozbiljno povređene devojčice prebačena je danas u bolnicu u Belgiji, a ostale tri devojčice, od kojih su dve u veštački izazvanoj komi, ostaće u bolnici u Lozani, rekao je predstavnik belgijskog Ministarstva zdravlja.

Većina belgijskih listova danas je na naslovnim stranama objavila fotografije vojnika kako iz dva vojna aviona iznose male bele kovčege. Švajcarski tužilac koji vodi istragu o uzrocima nesreće kaže da vozač nije bio u pijanom stanju, niti je bio bolestan.

Veruje se da je autobus, koji je prevozio 46 dece, četiri nastavnika i dva vozača, udario u ivičnjak pre nego što se zabio u zid tunela. Istražitelji još ispituju da li su uzrok nesreće tehnički problemi autobusa ili ljudska greška.