KULTURNI GENOCID: Službeni glasnik uništava 30 miliona knjiga?!

Na spisku knjiga kojih uskoro više neće biti su i dela Ničea ("Ecce homo"), Šopenhauera ("Svet kao volja i predstava" I i II), Prusta ("Sodoma i gomora"), Bahtina ("Ka filozofiji postupka"), Pekića ("Sentimentalna povest Britanskog carstva", "Pisma iz tuđine"), Van Goga ("Pisma bratu")...

Nakon što je krajem prošle godine v. d. direktor Službenog glasnika Radoš Ljušić na konferenciji za novinare govorio da se ovo javno preduzeće ne bavi uništavanjem knjiga, te da neprodata izdanja neće biti kvalifikovana kao stari papir, u Glasnikovim knjižarama poslednjih dana brojne knjige pakuju se za nepovrat, piše list "Danas".

Poslednjih meseci 2013. na adrese vlasnika autorskih prava izdanja JP Službeni glasnik stizali su aneksi ugovora s preporukom da ih je potrebno potpisati i vratiti izdavaču, jer je to navodhno u njihovom interesu. U pomenutom aneksu stoji da ugovor važi do iscrpljenja tiraža, ali i da ako izdavač namerava da neprodate primerke dela proda kao staru hartiju, dužan je da prethodno ponudi autoru, odnosno njegovom nasledniku ako je dostupan da te primerke otkupi po ceni za staru hartiju.

U spisak 199 naslova, koje zbirno predstavljaju više od 30 miliona primeraka, imala je uvid redakcija "Danasa".

Među knjigama vrednim "prodaje" kao stara hartija našla su se dela Ničea ("Ecce homo"), Šopenhauera ("Svet kao volja i predstava" I i II), Prusta ("Sodoma i gomora"), Bahtina ("Ka filozofiji postupka"), Pekića ("Sentimentalna povest Britanskog carstva", "Pisma iz tuđine"), Van Goga ("Pisma bratu")...

Na spisku su se našli i udžbenici, studije, monografije, koji se sporije prodaju, ali i knjige čiji su tiraži gotovo rasprodati (Filmski letak" Slobodan Šijan, "Poezija apsurda" Petra Miloševića, analiza dela Vaska Pope, "Bahtin, Bart, strukturalizam" Andreee Lešić, "Izgubljena riznica manastira Mileševa"...)

Sporni spisak je procureo u javnost zahvaljujući profesoru književnosti Novici Miliću, koji ga je objavio na svom sajtu libreto.net.

- Situacija u kojoj svojim autorima ponovo prodajete knjige ili ih u suprotnom "šaljete u rezance", očigledno predstavlja bahatost čoveka koji ima vlast. I ja sam krajem prošle godine dobio pismo sa zahtevom da dođem u Sluđbeni glasnik zbog potpisivanja aneksa ugovora, koji u stvari potpuno podržava sve ono što oni žele. To je potpuno sumanuta akcija - ističe Milić.

Kako Telegraf.rs saznaje, u narednih nekoliko dana JP Službeni glasnik održaće konferenciju za novinare kako bi razjasnio ovaj problem. Direktor Glasnika Radoš Ljušić nije hteo da govori za Telegraf o ovom problemu.

(Telegraf.rs)