Srpska pamet se vraća u zemlju!

Odabranih 40 srpskih stručnjaka vraća se u zemlju, njihova plata iznosiće minimum hiljadu evra

Srpski eksperti iz Evrope u narednih godinu dana vraćaju se u zemlju o trošku Evropske unije. Zasad će posao dobiti 40 srpskih doktora nauka, arhitekata, programera, a svoje znanje i iskustvo, stečeno širom sveta, podeliće sa stručnjacima u matici kako bi pomogli svojoj zemlji.

Svi koji dobiju "zeleno svetlo", u Srbiji će raditi oko dva meseca, i za to vreme će zaraditi pristojnu platu "iznad srpskog proseka". Najmanja mesečna naknada iznosiće  oko 1.000 evra, a plaćeni su i doprinosi, troškovi puta, smeštaja.

Neki od raseljenih srpskih intelektualaca možda i odluče da ostanu za stalno, čemu se, makar malo, nadaju i u beogradskoj kancelariji Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je  inicijator projekta privremenog povratka naših stručnjaka.

- Mi smo otvorili takve ponude našim državljanima iz Italije, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Holandije i Ujedinjenog kraljevstva, a uskoro ćemo produžiti spisak - objašnjava Milena Milivojev iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), i dodaje da je odziv neočekivano veliki i da se do sada prijavilo na stotine naših eksperata, ali će zasad posla biti za njih četrdesetak.

Evropa je u ovaj projekat uključila i druge zemlje zapadnog Balkana, a za to je izdvojila dva miliona evra.

- Naši ljudi koji nađu vremena i odluče da se angažuju u ovom projektu to ne rade zbog novca, jer tamo mnogo više zarađuju, već im je namera da pomognu svojoj zemlji - nastavlja Milivojev, i dodaje da su već skopljeni dogovori sa nekim domaćim institucijama. Tako će naš "softveraš" sa stalnom adresom u Nemačkoj doći u "Jat" i raditi na usavršavanju internacionalnog kol-centra.

Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu postdiplomcima će kurseve držati arhitekte iz Italije i Engleske, a Novopazarac iz Londona će svoje znanje podeliti sa kolegama sa Fakulteta dramskih umetnosti, dok će se bivša gimnazijalka iz Nove Varoši, koja je u međuvremenu u Holandiji postala stručnjak za ljudska i manjinska prava, vratiti u svoju školu kako bi predavala građansko vaspitanje.

(Telegraf.rs / Novosti)