PRETE LI NOVE POPLAVE? Reke na istorijskom maksimumu, Sava nenormalno skače!

Vodostaj Dunava je u porastu do Slankamena, nizvodno u stagnaciji s tendencijom porasta naredna dva dana. Tisa i Sava su u porastu s tendencijom porasta narednih dana

Zbog nestabilnog vremena i velike količine kiše koja pada od početka septembra, nikad u istoriji nije bio veći vodostaj reka u Srbiji tokom ovog perioda.

Na sajtu Republičkog hidrometeološkog zavoda Srbije (RHMZ) postavljen je dijagram koji prikazuje karakteristični vodostaj tokom višegodišnjeg perioda na kom se jaso vidi da je trenutni nivo reka značajno viši od uobičajenog za mesec septembar.

Ipak, prema izveštaju RHMZ, u kojem danonoćno prate razvoj vremenskih prilika u Srbiji, za sad ne treba očekivati veće poplavne talase na velikim rekama i nema razloga za paniku.

RHMZ je upozorio da će se na Savi kod Šapca vodostaj kretati oko granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg porasta naredna dva dana. Na Peku se vodostaj nalazi iznad granice redovne odbrane od popla, ali je u opadanju.

Vodostaj Dunava je u porastu do Slankamena, nizvodno u stagnaciji sa tendencijom porasta naredna dva dana. Tisa i Sava se u porastu sa tendencijom manjeg porasta narednih dana. Velika Morava je u manjem porastu sa tendencijom manjeg porasta tokom sutrašnjeg dana.

Vodostaj na Savi je u domenu visokih vrednosti, a na Dunavu srednje visokih i visokih vrednosti za septembar. Nivo Save kod Beograda iznosi 417 centimetara, a kod Šapca 387 centometara.

(Telegraf.rs)