MIHOLJSKO LETO: Lepo vreme opet od oktobra?

Miholjsko leto, sunčano vreme i nakon završetka leta i početka jeseni, sve je izvesnije i ove godine. Početkom jeseni, prema progozama, očekuje nas sunčao vreme bez padavina

Leta u Srbiji ove godine skoro da nije ni bilo. Iako smo se nadali sunčanim danima, izgleda da ćemo na njih morati da čekamo sve do kraja septembra. Tek kada se leto kalendarski završi, očekuje nas sunce i toplije vreme bez kiše.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da je miholjsko leto, sunčani period koji se javlja nakon početka jeseni, u Srbiji sve izvesnije.

- Gotovo je sigurno da nas i ove godine očekuje miholjsko leto. Međutim, ono neće trajati dugo, najviše šest dana. Do kraja septembra očekuje se velika količina padavina. Naravno, ne bi trebalo očekivati poplave nalik majskim, ali moguća su veća izlivanja reka. Ugrožena su mesta u okolini reka kao što su Pek, Đetinja, Mlava - kaže Đurić.

Prema procenama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u septembru će ukupno biti čak 17 kiših dana. Iako nas, kako kažu, u prvih nekoliko dana sledećeg meseca očekuje nekoliko suvih i toplih dana nalik letnjim, još je rano prognozirati koliko bi takav period mogao da potraje. Međutim, preliminarne procene ukazuju da bi oktobar mogao da bude suvlji od septembra.

Drastičnije promene temperature možemo očekivati tek u drugoj polovini oktobra, a procene su i da nas čeka blaga i suva zima, slična onoj od prošle godine.

Prema prognozi sajta accuweather.com, krajem leta i početkom jeseni očekuje nas desetak sunčanih dana bez kiše. Temperature će se kretati i do 27 stepeni Celzijusovih, a jedino će hladnija jutra (oko 10-15 stepeni) ukazivati da nam se sprema hladnije vreme. Iako nas početkom oktobra očekuju niže temperature i kiša, vreme će kasnije biti stabilnije, sa dosta sunčanih intervala.

Prema narodom verovanju, jesen počinje tek nakon Miholjdana, 12. oktobra. Da li će tako biti i ove godine, ostaje nam da vidimo.

(Telegraf.rs)