BUDUĆI MATURANTI, PAZITE: Ovako će izgledati završni test za osmake!

Dok je prethodne godine Mala matura nosila ukupno 40 bodova, Ministarstvo prosvete iznelo je predlog da u narednoj godini ona nosi tek 30 bodova, dok bi uspeh iz škole nosio 70 poena. Ovim načinom bodovanja učenik bi mogao da osvoji najviše po deset bodova na svakom od tri testa

Učenici koji završe osmi razred u školskoj 2014/2015 godini, kao i naredne generacije učenika osmog razreda, polagaće završni ispit u okviru tri testa: iz predmeta Srpski, odnosno maternji jezik, Matematike i kombinovanog testa. Ovo, nije novina u obrazovnom sisitemu, ali ono što jeste je način bodovanja ovih testova.

Dok je prethodne godine Mala matura nosila ukupno 40 bodova, Ministarstvo prosvete iznelo je predlog da u narednoj godini ona nosi tek 30 bodova, dok bi uspeh iz škole nosio 70 bodova.  Ovim načinom bodovanja učenik bi mogao da osvoji najviše po deset bodova na svakom od tri testa. Kobinovani test i narednih godina sadržaće pitanja iz Biologije, Geografije, Istorije, Fizike i Hemije.

Uvođenjem novog sistema bodovanja učenici osmog razreda ne bi bili skoncentrisani samo na završni ispit, već bi tokom godine učili redovno gradivo koje moraju da ponesu iz osnovne škole. Takođe, istim metodom bi se ukazalo veće poverenje nastavnicima, i svi predavači bi podjednako učestvovali u pripremi završnog ispita. 

Testovi završnog ispita kao i prethodnih godina biće sastavljeni od neobjavljenih zadataka i sadržaće od 20 do 40 zadataka u zavisnosti od težine i tipa zadataka. U slučaju polaznika koji završni ispit polažu po programu za funkcionalno obrazovanje odraslih ili učenika za koje se testovi prilagođavaju, broj zadataka u testu može biti manji od 20.

Formula po kojoj će se računati bodovi na osnovu uspeha u školi izgleda ovako: 4*uspeh iz VI razreda + 5*uspeh iz VII razreda + 5* uspeh iz VIII razreda.

Primer: Ukoliko je učenik na kraju šestog razreda imao prosek 4,45, na kraju sedmog 4,6, a na karju osmog 4,5 broj bodaova koje učenik nosi iz škole računaće se ovako:

4*4,5+5*4,6+5*4,5 = 63,5 bodova.

Dakle, školarci, ne zanemarujte školske obaveze jer vam od uspeha na kraju godine zavisi i rangiranje za upis u srednje škole.

(Milica Batinić)