Izložba dinosaurusa iz Svilajnca na Kalemegdanu!

Posetioci izložbe moći će da vide šta se sve nalazi u Prirodnjačkom centru u Svilajncu, ali i da od paleontologa saznaju sve što ih zanima o dinosaurusima

Više od 20 replika dinosaurusa naredna tri meseca biće izloženo na Kalemgdanskoj tvrđavi, a posetioci će imati mogućnost da se upoznaju sa praistorijom u jedinstvenom ambijentu.

Naime, u galeriji Prirodnjačkog muzeja iz Beograda potpisan je Sporazum o saradnji između opštine Svilajnac, JP "Beogradska tvrđava", Prirodnjačkog muzeja i Fondacije Fond B92. To znači da sada zvanično može da počne realizacija i otvaranje izložbe dinosaurusa Prirodnjačkog centra Svilajnac na Kalemegdanu.

- Deo novca od ulaznica koji je namenjen opštini Svilajnac ići će za obnovu vrtića "Dečja radost" koji je uništen u poplavi, što je i glavni cilj, a ako deo novca ostane uložićemo u opremanje Prirodnjačkog centra, s obzirom da već godinu dana nadležna agencija koči radove. Takođe, ovo nam je prilika da šira javnost vidi šta mi u Svilajncu imamo i nudimo u našem Prirodnjačkom centru, pa očekujemo i da nadležni reaguju i učine da ga što pre završimo i otvorimo - rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Naučnu podršku pružio je Prirodnjački muzej iz Beograda, čiji će kustosi i paleontolozi biti na usluzi posetiocima. Za izložbu postoji veliko interesovanje, a za najmlađe najvaljene su specijalne igraonice i radionice. Zvanično otvaranje zakazano je za 29. avgust.

(Telegraf.rs)